Nokia va lansa o reţea 4G pe Lună; Iată cel mai nou proiect alături de NASA!

0
1316

Nokia le-a făcut pe toate în istoria sa de mai bine de 120 de ani: a produs cizme de cauciuc, televizoare, a lansat primul telefon GSM, a avut o secţiune cumpărată de Microsoft, a flirtat cu Windows Phone şi Android. A avut şi console de jocuri portabile N-Gage şi cameraphone-uri Pureview mai mult sau mai puţin impresionante. Următorul său pas este de a cuceri… Luna.

Publicitate
⚡ -3% din preț pe QuickMobile dacă folosești cuponul: QUICK202

NASA a anunţat că va finanţa un proiect ce va impleca construirea unei infrastructuri comunicaţionale 4G pe Lună. Nokia se va ocupa de acest proiect, pentru care NASA pune la bătaie 14.1 milioane de dolari. Totul face parte dintr-un program mai amplu de investiţii, de 370 de milioane de dolari, axate pe misiuni pe suprafaţa satelitului natural al Pământului. Grosul banilor merge spre United Launch Alliance şi SpaceX, care vor folosi fondurile pentru a realiza o metodă eficientă de a produce şi stoca combustibil în spaţiu.

Ştiţi probabil deja că NASA vrea să revină pe Lună până în 2024 şi vrea să aibă o bază operaţională acolo până în 2028. Administratorul agenţiei americane, Jim Bridenstine a declarat că NASA are nevoie de sisteme de energie care să reziste multă vreme pe suprafaţă, dar şi de o zonă locuibilă. O modalitate de comunicare cu Pământul este de asemenea vitală, iar Nokia intervine aici. Nokia of North America a prins contractul, iar echipamentul 4G va permite comunicaţiile lunare pe distanţe mai lungi şi cu viteze mai mari decât ceea ce avem noi ca 4G pe Pământ.

Comunicaţia se va face între landere lunare, rover-uri, habitat şi astronauţi. Încă nu e clar când se vor construi toate staţiile de bază şi antenele, mai ales că NASA nici nu e încă 100% sigură care va fi locul unde vor aseleniza misiunile Artermis. Consensul este că va fi aproape de depozitele de gheaţă de la Polul Sud lunar. 5G-ul nu a fost ales pentru că „bate” pe distanţe prea scurte.