Nokia va construi prima cale ferată cu 5G şi automatizată în Germania

0
786

Nokia profită de problemele de imagine Huawei şi prinde contracte impresionante în Europa. Spre exemplu se va ocupa de o cale ferată cu 5G şi automatizată în Germania. Ştiam deja că tehnologia comunicaţională de generaţie a cincea are aplicabilitate şi în domeniul transporturilor, iar căile ferate sunt incluse.

Publicitate ⚡ -3% din preț pe QuickMobile dacă folosești cuponul: QUICK202

Proiectul cel nou Nokia este realizat în cooperare cu Deutsche Bahn şi autorităţile din Hamburg. Cele două companii vor crea primul sistem indepedent 5G din lume pentru o cale ferată automatizată. Rezultatul va fi Hamburg Digital Rail, care va face parte din programul naţional german de automatizare a căilor ferate. Va fi una dintre cele mai noi aplicaţii 5G, iar finlandezii nu sunt la prima ispravă totuşi. Au mai furnizat sisteme GSM-R pentru operatorii de căi ferate din 22 de ţări deja.

Se ocupă şi cu resurse de reţea, securitate, Internet of Things şi soluţii de analytics pentru mai bine de 110 operatori. Hamburg Digital Light Rail ar trebui să ofere operaţiuni automatizate feroviere pentru un tronson de 21 de kilometri numit Light Rail Line. Acesta ar trebui să fie gata până în 2021, iar intenţia este de a transmite informaţii despre controlul trenului prin reţeaua 5G Nokia. Se vor putea şi redirecţiona trenurile goale şi se vor elimina întârzieri şi suprapuneri.

Nokia a câştigat licitaţia pentru a pune în mişcare trenurile fără pilot ale nemţilor din decembrie 2019, deci lucrurile se mişcă rapid. Se pare că şi Ericsson era interesată de proiect, dar doar dacă s-ar fi implicat şi un operator de telefonie. GSM-R, sistemul actual furnizat de Nokia pentru reţele feroviare acoperă 109.000 de kilometri de linii ferate. Soluţia 5G a finlandezilor este bazată pe standardul 3GPP şi permite automaitzarea trenurilor şi schimbul de date în cadrul infrastructurii.