Cluj-Napoca va avea metrou; Firme din Japonia analizează proiectul

0
1452

De prea mulţi ani Bucureştiul este singurul oraş din România cu metrou, în condiţiile în care marile oraşe din ţară au tot crescut şi s-au extins, având la rândul lor nevoie de acest mijloc de transport. Se pare că acum Cluj-Napoca a intrat în febra pregătirilor, iar firme din Japonia ar fi interesate de acest proiect.

Publicitate
⚡ -3% din preț pe QuickMobile dacă folosești cuponul: QUICK202

Deocamdată totul este în faza realizării studiului de prefezabilitate, deci mai avem de aşteptat. Informaţiile vin chiar de la primarul Clujului, Emil Boc, citat de Mediafax. Boc a declarat presei că realizarea metroului este un proiect pe termen lung, iar studiile şi predicţiile arată că oraşul Cluj-Napoca va avea un milion de locuitori peste 20-30 de ani, fiind prea târziu atunci că autorităţile să gândească şi exploreze acel proiect.

Aşa că e bine să fie dezvoltat din timp. Din ce am înţeles bugetul a fost deja aprobat pentru studiile mai sus menţionate. Acestea vor arăta ce porţiune din metrou va fi de suprafaţă, cât va fi în subteran şi cum se poate fora şi lucra cu terenul din zonă. Se va decide şi numărul de staţii, unde vor fi intrările şi ieşirile, costurile şi schema de finanţare. Putem doar să sperăm că lucrările se vor mişca mai rapid decât la celebrul metrou din Drumul Taberei în Bucureşti, tărăgănat de mai bine de jumătate de deceniu deja.

Dacă se ocupă japonezii şi dacă sunt şi fonduri europene nu văd motive de întârziere, poate doar birocraţia…

Sursa foto