Naveta SpaceX Starhopper îşi aprinde motoarele pentru prima oară; Trece testul cu brio (Video)

0
1227

Cea mai nouă navetă de la SpaceX, Starhopper şi-a aprins motoarele în această săptămână, pentru un test important. Inginerii şi tehnicienii SpaceX pregăteau aprinderea de câteva săptămâni în zona de sud a statului Texas. Ce a ieşit şi care e scopul navetei aflaţi mai jos.

Publicitate
⚡ -3% din preț pe QuickMobile dacă folosești cuponul: QUICK202

Inginerii au încercat oxigen lichid şi metan lichid în vehicul şi au studiat proprietăţile criogenice ale rezervoarelor de combustibil. Apoi au înlăturat combustibilul respectiv. Miercuri seara, pe 3 aprilie a avut loc şi marea aprindere a motorului Raptor al navei. Starhopper şi-a aprins respectivul propulsor şi s-a ridicat de la sol puţin. Nu s-a ridicat prea sus, rămânând totuşi ancorat la sol.

„Toate sistemele sunt pe verde” a postat Elon Musk la scurt timp după realizarea testului. Aceasta este doar prima fază a realizării unui vehicul Starship. Prototipul construit în Texas are doar rol de test pentru ceea ce va deveni într-o zi o navetă care va duce omenirea pe alte planete. Totul se bazează pe „hop-uri” de propulsie, în primă fază de 3 minute, apoi tot mai mari, pe măsură ce SpaceX mai adaugă şi alte motoare Raptor în ecuaţie.

Bazele acestor teste erau puse încă din 2012 şi 2013, când SpaceX testa vehiculul Grasshopper, pentru aterizarea rachetei Falcon 9. Atunci vehiculul urca la 744 de metri înălţime. SpaceX se pregăteşte acum şi de testul rachetei Falcon Heavy. Dacă totul merge bine atunci va avea loc o lansare a unui satelit Arabsat-6A în această duminică, pe 7 aprilie.

Revenind la Starship, varianta finală de Starhopper ar trebui să aibă primul său zbor orbital anul viitor. Până atunci trebuie totuşi terminată racheta Super Heavy Booster, care va duce Starship în spaţiu.