NASA va da un ghiont unor asteroizi în curând, pentru a testa un sistem defensiv

0
1316

Se discută de zeci de ani despre un sistem de apărare contra corpurilor cereşti, în special contra asteroizilor şi meteoriţilor. NASA are planuri solide deja şi are de gând să îşi testeze sistemul DART în următorii ani.

Publicitate

Pe 1 mai 2019, publicul de la Conferinţa Internaţională a Apărării Astronautice Planetare a putut vedea planurile puse la punct de NASA. 12 prezentări au avut loc, legate de un viitor test, ce implică un “ghiont cosmic” dat unui asteroid. Misiunea se numeşte “Double Asteroid Redirection Test (DART)”. În primă fază va fi trimisă o navetă, care se va ciocni cu un obiect ceresc de dimensiunea unui asteroid periculos pentru Pământ.

Conform NASA, o şesime dintre asteroizii apropiaţi de Pământ sunt multi corporali sau binari. DART va călători spre un astfel de grup de corpuri pentru a îşi realiza misiunea. Testul de coliziune va avea loc în aproximativ 2 ani şi este menit să vadă felul în care se va schimba orbita asteroidului lovit. DART va călători spre sistemul binar de asteroizi 65803 Didymos, lovindu-se de cel mai mic dintre cele două obiecte, cunoscut ca “Didymoon”.

Proiectul nu este singular, pentru că şi Agenţia Spaţială Europeană are misiunea “Hera” pregătită. Aceea îl va explora tot pe Didymos, analizând efectele impactului navetei NASA. Didymos are 775 metri lăţime, iar Didymoon, companionul său 540 de metri. Fereastra lansării misiunii începe în iulie 2021. Nava va avea o masă de 555 de kilograme şi va atinge o viteză de 24.000 de km/h înainte să se lovească de Didymoon în 2022.

Nu se va folosi vreun explozibil, ci doar un “impactor kinectic” pentru a schimba mişcarea asteroidului. Misiunea Hera va analiza materialele rezultate din impact, compoziţia asteroidului şi unghiurile schimbate. Aceşti “gemeni” nu ameninţă Pământul în vreun fel, dar dacă apare un asteroid ameninţător, o misiune de acest gen va trebui pornită din timp pentru a evita impactul.

Un “ghiont” dat cu ani înainte ar putea salva Pământul.