NASA a testat doi fraţi gemeni, unul pe Staţia Spaţială, altul pe Pământ; Iată diferenţele după un an!

0
1132

E foarte greu să verifici schimbările pe care la suferă o fiinţă umană în spaţiu, pentru că (aproape) nici un termen de comparaţie nu e valid. Poate cel mai valid test este totuşi cel făcut de NASA în ultimul an, atunci când doi fraţi gemeni au fost analizaţi, unul pe Pământ şi unul pe Staţia Spaţială Internaţională.

Publicitate
⚡ -3% din preț pe QuickMobile dacă folosești cuponul: QUICK202

Reacţiile celor două corpuri au fost comparate în cadrul unui studiu considerat relevant în epoca în care ne pregătim de colonizarea altor planete. Astronautul american Scott Kelly, în vârstă de 50 de ani a stat nu mai puţin de un an la bordul Staţiei Spaţiale Internaţionale (ISS). În aceeaşi perioadă, fratele său geamăn Mark Kelly, de asemenea astronaut a rămas la sol.

Rezultatele testului au fost publicate în revista Science şi aflăm că astronautul din spaţiu a înregistrat o creştere a grosimii peretului arterei carotide a lui Scott în timpul zborului. Apoi a rămas la fel pe întreaga durată a misiunii. Scott a mai pierdut şi 7% din masa corporală în perioada petrecută pe ISS, în vreme ce Mark a crescut cu 4% ca masă corporală.

Cei doi fraţi au primit şi un vaccin antigripal, cu aceeaşi reacţie la amândoi. O observaţie interesantă vine de la analiza genetică. Telomerii au fost analizaţi pentru cei doi fraţi, aceştia aflându-se la marginile cromozomilor şi scăzând de obicei odată cu înaintarea în vârstă, servind ca indicator al bătrâneţii, ca un soi de inele ale copacilor.

Înaintea misiunii telomerii gemenilor erau foarte similari, dar după misiune Scott a avut telomeri alungiţi, din cauza radiaţiilor cosmice. Apare perspectiva faptului că oamenii din spaţiu devin mai longevivi sau un soi de “fântână a tinereţii”, dar mai trebuie făcute teste. Cert e că lungimea telomerilor lui Scott a scăzut foarte rapid după revenirea pe Terra şi toate celelalte modificări au revenit la normal odată cu sosirea pe Pământ.

Scott Kelly a semnalat şi oboseala şi dureri articulare şi musculare odată cu revenirea la sol.