NASA a găsit apa îngheţată aproape de suprafaţa planetei Marte şi a făcut publică o hartă a gheţurilor sale

0
2220

Unul dintre factorii cheie în cucerirea planetei Marte va fi disponibilitatea apei, resursa vitală pentru stabilizarea unei civilizaţii umane acolo. NASA a descoperit că apa îngheţată este disponibilă nu doar la mare adâncime, ci în unele zone ale Planetei Roşii se poate ajunge la ea doar cu o lopată.

Publicitate
⚡ -3% din preț pe QuickMobile dacă folosești cuponul: QUICK202

NASA a făcut publică o hartă cu zonele unde se află apa îngheţată pe Marte şi care ar putea susţine o civilizaţie. Cercetătorii au creat o hartă a suprafeţei marţiene, care prezintă zone în care se află resursa vitală. În anumite porţiuni gheaţa e la doar 2.5 centimetri sub solul marţian. În continuare se caută zonele cele mai bogate în gheaţă pentru a duce astronauţii acolo din 2024 încolo. SpaceX are deja planuri pentru o bază pe Marte, care se va susţine din resursele locale, nu doar din provizii proprii.

Apa ocupă prea mult spaţiu şi cântăreşte prea mult pentru a fi transportată în rachete, deci găsirea sa pe Marte e vitală. Problema e că atmosfera e prea subţire şi majoritatea apei de pe suprafaţa planetei se evaporă imediat. Pe lângă straturile de gheaţă există şi teoria că sub calotele de la poli s-ar găsi apă lichidă din belşug. Pe lângă apă de băut, H2O este vitală şi pentru a realiza combustibil de rachetă, prin separarea hidrogenului de oxigen.

Să găseşti gheaţă/apă din satelit nu e chiar greu, pentru că totul se face prin scanare termică. În acest moment cea mai bună regiune de amartizat este în Arcadia Planitia. Dacă nu mă înşel în filmul şi cartea „The Martian” fix acolo ajungea misiunea.