Microsoft afirmă că minerii de criptomonede sunt o ameninţare tot mai mare

0
968

Microsoft se alătură lungii serii de companii care condamnă minerii de criptomonede ascunşi în site-uri. Firma din Redmond consideră acest fenomen o ameninţare tot mai mare, conform studiilor sale.

Publicitate
⚡ -3% din preț pe QuickMobile dacă folosești cuponul: QUICK202

Se pare că saltul de preţ al monedelor digitale a dus la o concentrare a atenţiei hackerilor spre cripto monede şi la utilizarea de metode maliţioase pentru a obţine profit. Microsoft foloseşte Windows Defender pentru a identifica ameninţările tip malware şi a aduna date de telemetrie despre computerele afectate.

Un flagel în creştere este cel al troianelor care mineresc Bitcoin şi alte monede digitale. În jur de 644.000 de computere au fost afectate în medie în fiecare lună între septembrie 2017 şi ianuarie 2018, numai de către mineri. Partea bună, dacă putem spune aşa e că a scăzut numărul de atacuri ransomware, hackerii reorientându-se spre noua modă.

Evident nu s-a renunţat la ransomware, dar scăderea e vizibilă. Mai grav e că tot mai multe computere enterprise sunt folosite pentru crypto mining. Chiar dacă aplicaţiile în sine nu erau malware, ele erau neautorizate. Practic un angajat al unei corporaţii se putea strecura în camera de servere şi să fure resurse pentru a genera Bitcoin. Microsoft şi partenerii săi implementează soluţii speciale care detectează utilizarea exagerată a unor PC-uri pentru a descoperi problemele.

Şi dacă vreţi cifre, din toate acele “Potentially Unwanted Applications” (PUA) găsite în ianuarie 2018, minerii au reprezentat 6%. Microsoft are soluţii de prevenţie deja în browserul Edge, în Windows Defender SmartScreen şi Windows Defender.