Microsoft a lansat noul său browser Edge, acum bazat pe Chromium

0
2822

Microsoft încearcă din nou să îşi facă propriul web browser cool. E vorba despre Edge, care a fost relansat, acum într-o variantă bazată pe Chromium. Browserul va fi disponibil pentru utilizatorii Windows 10 şi aduce suport pentru extensii Chrome, profiluri de utilizator şi browsing mai rapid.

Publicitate
⚡ -3% din preț pe QuickMobile dacă folosești cuponul: QUICK202

Inevitabil vom trece cu toţii la această versiune de browser, odată ce Microsoft începe rollout-ul global. Doar utilizatorii Business vor putea bloca această modificare. Trebuie să recunosc că nu sunt foarte surprins, pentru că Microsoft anunţa chiar din 2018 planurile de a face trecerea la un engine Chromium. Aceeaşi tehnologie se află în spatele browserelor Chrome, Opera şi mai puţin popularul Vivaldi.

Chiar dacă Microsoft Edge este mult mai apreciat decât a fost Internet Explorer, tot rămâne o alegere secundară sau terţiară faţă de Google Chrome. Microsoft a rezistat ceva timp fără Chromium, dar a cedat până la urmă. În acest moment Chrome e totuşi lider de piaţă, cu o cotă de peste 60%, urmat de Safari, Firefox, Samsung Internet, UC Browser, Opera, Internet Explorer şi abia apoi Edge. Ce e drept dacă Edge aduce şi extensii de Chrome, ar putea fi mai atractiv.

Revenind totuşi la noul Microsoft Edge, această versiune este una stabilă, disponibilă pe Windows şi pe macOS. Microsoft permite acum să creezi profiluri în browser, câte unul pentru fiecare utilizator. Este îmbunătăţită şi protecţia intimităţii utilizatorului, prin funcţia “Tracking Prevention”. Mai avem şi Progressive Web Apps, care va permite să folosiţi site-urile web ca aplicaţii native în Windows 10.

Mai avem şi funcţionalitatea de Colecţii, care ajută la o redare mai uşoară de conţinut, prin colaje de imagini, video, text. Trebuie spus şi că Edge ajunge şi pe defunctul Windows 7, dar şi pe Windows 8.1. Cine e curios poate descărca browserul nou de aici.