Cărţile de identitate se schimbă, urmând să fie mai mici şi dotate cu cip din 2021

0
2316

Suntem la început de deceniu nou şi odată cu el se schimbă şi cărţile de identitate. Începând din 3 august 2021 vom avea documente de identificare de mărimea cardurilor bancare şi ele vor fi dotate cu un cip. Am înţeles că ar fi un proiect să integreze şi cardurile de sănătate tot aceste noi CI-uri.

Publicitate
⚡ -3% din preț pe QuickMobile dacă folosești cuponul: QUICK202

Nu facem totul de capul nostru, pentru că în spatele acestui proiect se află o directivă a Uniunii Europene. UE ne obligă să emitem noi documente, cu dimensiuni mai compacte. Există şi un format tipic impus de Uniune, ID-1, cu dimensiuni de 85.6 x 54 mm, deci fix cât un card bancar. O altă noutate este faptul că vor putea beneficia de acte de gen şi cei de 12 ani, deci nu mai iei buletinul la 14 ani ca până acum.

Am aflat şi că la cererea părinţilor se pot face chiar mai devreme aceste acte, chiar şi pentru cei sub 12 ani. Dezvoltările sistemului informatic aferente unui asemenea proiect la nivelul României ar putea dura în jur de 18 luni, deci dacă totul începe pe 2 februarie 2020 ne vom încadra în termenul limită. Trebuie să înceapă să apară şi legislaţie românească pe această temă, deci e de lucru. Totuşi văzând ce haos a fost (şi este) cu cardul de sănătate, viitorul nu prea sună bine.

Nici măcar actualul card de sănătate nu are date despre sănătatea ta, ci doar date de autentificare. Într-o lume ideală pe un cip dintr-un document al tău ar trebui să fie absolut tot ce e vital: înălţime, grupa sanguină, afecţiuni grave, opţiuni de donator de organe, alergii şi alte informaţii cheie. Se pare că noul act normativ le va permite cetăţenilor să opteze şi pentru varianta de CI fără cip, doar că acesta nu va permite călătoriile în cadrul UE.

Personal cred că un buletin mai mic este binevenit, cel actual fiind foarte mare pentru portofelele anului 2020, în care ţii numai carduri şi nu prea ai cash.