Maşina de criptat Enigma din Al Doilea Război Mondial găsită în România este vândută la licitaţie

0
4564

Cei care sunt pasionaţi de criptografie şi viaţa lui Alan Turing au aflat probabil că în ultima săptămână România a fost în centrul atenţiei. A avut loc în Bucureşti o licitaţie care a pus la bătaie chiar celebra maşinărie de criptografie Enigma, popularizată de Alan Turing.

Publicitate
⚡ -3% din preț pe QuickMobile dacă folosești cuponul: QUICK202

Maşina de criptare a mesajelor a fost folosită de armata germană în Al Doilea Război Mondial şi rămâne şi azi un reper pentru criptografi. S-a vândut la preţul de 45.000 de euro în cadrul unei licitaţii organizate de galeriile Artmark din Capitală. Preţul de pornire a fost de 9000 de euro. Povestea acestui obiect e foarte interesantă, pentru că posesorul său l-a cumpărat pe doar 100 de euro de la un târg de vechituri.

Părea doar o maşină de scris veche. În realitate era vorba despre un model Enigma I al Wermacht-ului. România a fost un aliat al Germaniei Naziste până în 1944, ceea ce ar explica prezenţa unei maşini de codificat pe teritoriul nostru. Există şi obiecte similare vândute pe sume mult mai mari. Spre exemplu casa de licitaţii Christie a vândut o maşină de cifru Enigma cu 4 rotoare la suma de 547.000 de dolari luna trecută.

Cu Enigma erau codate şi decodate mesajele trimise armatei naziste. Matematicianul Alan Turing a reuşit să spargă codul, după o muncă asiduă, iar istoricii afirmă că astfel a fost scurtat războiul cu 2 ani. Există şanse bune ca alte maşinării de genul să fie încă nedescoperite pe teritoriul ţării noastre. Creatorii rotorului de criptograf au fost ofiţerii olandezi Theo A. van Henghel şi R.P.C Spengler. Varianta finală a aparatului apărea în 1932, sub numele de Enigma I.