Kaspersky îşi pune la bătaie codul sursă pentru a convinge că este o companie serioasă, care nu spionează SUA pentru ruşi

0
1383

Kaspersky Lab are un motiv serios de îngrijorare în aceste zile, care are de-a face cu faptul că ar putea pierde contracte cu Guvernul SUA, de teama spionajului rus. Într-o încercare de a recâştiga încrederea autorităţilor şi publicului, compania producătoare a celebrului antivirus se declară dispusă să pună la bătaie codul său sursă.

Publicitate
⚡ -3% din preț pe QuickMobile dacă folosești cuponul: QUICK202

Fondatorul firmei, Eugene Kaspersky a declarat pentru Associated Press că e dispus să ofere o privire asupra codului sursa al soluţiilor sale. Şi totul pentru a dovedi că acestea nu sunt vreun cal troian pentru spionii din Rusia. Există şi perspectiva unor declaraţii în faţa Congresului, totul pentru a convinge autorităţile de cât de curate sunt soluţiile companiei. Din aceleaşi declaraţii am aflat totuşi că există unele guverne care au pus presiune pe Kaspersky pentru a porni atacuri cibernetice, dar aceste guverne nu au fost numite.

Trebuie spus şi că a fost recunoscut faptul că firma de securitate cibernetică are câţiva angajaţi din cadrul agenţiilor de inteligenţă ruseşti, dar aceştia sunt doar în zona de vânzări, pentru a obţine înţelegeri mai bune cu guvernul. Între timp senatorii din SUA solicită tot mai mult interzicerea utilizării de soluţii Kaspersky la nivel guvernamental sau chiar comercial.

Nu ştim dacă acel cod sursă va schimba mentalităţi sau va convinge senatorii că lucrează cu o firmă curată, dar rău nu poate să facă, nu-i aşa? Problema e că dezvăluirea codului aduce cu sine potenţialul unei scăpări, care ar putea pune în pericol soluţiile firmei. Rămâne întotdeauna posibilitatea ca un angajat infiltrat în companie să activeze un exploit în cazul unui conflict între Rusia şi SUA.

Kaspersky are totuşi o reputaţie relativ bună, cea mai bună dovadă fiind faptul că unul dintre angajaţii săi a fost arestat de autorităţile ruse după acuzaţii de trădare. E drept că realizase faptele înainte să fie angajat al companiei.