Jerry Pournelle, pionierul cărţilor scrise pe PC a încetat din viaţă

0
808

Unul dintre cei mai respectaţi autori de cărţi SF, Jerry Pournelle a încetat din viaţă în această săptămână. Jerry a însemnat mult mai mult decât doar un autor de SF-uri, el fiind şi un pionier al cărţilor scrise pe PC. Este primul autor care a folosit un computer pentru a scrie un roman, rămânând astfel în istorie.

Publicitate ⚡ -3% din preț pe QuickMobile dacă folosești cuponul: QUICK202

Jerry Pournelle a avut şi rolul de a populariza segmentul SF militar, prin intermediul unor opere precum “Janissaries” sau “The Mercenary”. Trecerea sa în nefiinţă a venit brusc şi neaşteptat la vârsta de 84 de ani. Joi autorul scria pe blogul personal că suferea de gripă, imediat după participarea la conferinţa DragonCon din Atlanta. În ziua următoare fiul său a confirmat decesul tatălui.

Născut în 1933, autorul a participat la Războiul Coreean, în care s-a implicat şi armata Statelor Unite. A obţinut apoi doctoratul în ştiinţe politice şi a lucrat în industria apărării, pentru Boeing şi NASA. În cadrul NASA a fost implicat în misiunile Mercury, Gemini şi Apollo. Totuşi scrierea de romane şi nuvele SF a rămas activitatea sa de căpătâi.

Pournelle va rămâne în istorie drept primul autor al unei opere de ficţiune pe un “procesor de cuvinte”. Totul începea cu un prieten care i-a recomandat să îşi cumpere un computer în 1977. Pe atunci softul de editare/scriere Electric Pencil era la mare căutare, chiar dacă era super primitiv. Avea doar 14 rânduri cu 64 caractere şi era afişat pe monitor monocrom de mărimea unui televizor alb-negru.

Computerul a costat 12.000 de dolari şi a avut avantajul că i-a permis autorului să îşi corecteze mai uşor greşelile de scriere şi să editeze electronic nuvelele. Pournelle a fost o figură conservatoare şi oarecum controversată în comunitatea SF, autodescriindu-se că având “vederi de dreapta, undeva la dreapta lui Gingis Han”. A inspirat totuşi zeci, dacă nu sute de scriitori să treacă la computer ca mijloc de scriere a operelor. RIP Jerry!