Jeff Bezos prezintă vehiculul spaţial care ne va duce din nou pe Lună, Blue Moon

0
880

Cel mai bogat om din lume, Jeff Bezos a uimit presa în această săptămână, prezentând un concept de vehicul care va duce omul din nou pe Lună. Este un proiect al companiei Blue Origin, rival SpaceX şi sună destul de plauzibil.

Publicitate
⚡ -3% din preț pe QuickMobile dacă folosești cuponul: QUICK202

Scopul este de a duce echipament şi oameni pe Lună până în 2024. Vehiculul realizat poartă numele de Blue Moon şi va avea la bord instrumente ştiinţifice, sateliţi şi rovere. Se va baza pe un propulsor BE-7, care poate împinge încărcătura cu o forţă de 4535 de kilograme. Jeff Bezos şi-a prezentat proiectul ambiţios în faţa presei la Washington Convention Center.

În public se aflau numeroşi potenţiali clienţi, dar şi reprezentanţi NASA. Blue Moon este un lunar lander tipic, cu destul combustibil încât să ajungă de la Pământ la Lună şi înapoi. Poate livra încărcături spre satelitul Pământului, dar şi transporta 4 rovere şi sateliţi orbitali spre Lună. Este inclus şi un vehicul presurizat pentru oameni.

Această navetă cântăreşte aproape 15 tone, dar greutatea îi va scădea cu mai bine de un sfert atunci când ajunge pe Lună, din cauza combustilului ars. Bezos vrea ca Blue Moon să aselenizeze la Polul Sud al Lunii, acolo unde au fost găsite depozite de gheaţă. Apa obţinută din acele depozite va fi folosită pentru a produce hidrogen, care va alimenta nava pentru misiuni ulterioare în sistemul solar.

Planurile fondatorului Amazon se aliniază cu cele ale lui Donald Trump, care a promis că americanii vor avea iarăşi oameni pe Lună până în 2024. Între timp Blue Origin continuă testele navei New Shephard, care şi-a încheiat misiunea 11 săptămâna trecută. Acel model ajunge până la 100 de kilometri înălţime, după care o capsulă se va detaşa şi îşi va continua drumul.