Jaguar va produce doar mașini electrice începând din 2025; Vor fi lansate 6 modele electrice Land Rover până în 2030

0
623
Jaguar va produce doar mașini electrice începând din 2025; Vor fi lansate 6 modele electrice Land Rover până în 2030

Producătorul englez de mașini, Jaguar Land Rover (JLR), a anunțat că brand-ul său de mașini de lux va fi complet electric începând din anul 2025. În 2024, Land Rover va lansa primul său automobil electric, iar în următorii 5 ani, ar urma să debuteze alte 5 modele. Se pare că Grupul JLR va investi 2.5 miliarde de lire pe an pentru electrificare și dezvoltarea de noi tehnologii.

Publicitate
⚡ -3% din preț pe QuickMobile dacă folosești cuponul: QUICK202

Planurile JLR sunt ambițioase, având în vedere că producătorul a fost reticent la adoptarea acestei tehnologii. Singurul model full-electric din portofoliu este momentan Jaguar I-Pace SUV, lansat în 2018. Acesta nu s-a bucurat de un succes răsunător față de automobilele electrice de la producători consacrați. Totuși, acest model nu a fost construit in-house, ci prin intermediul altui producător.

Planul a fost anunțat de CEO-ul Thierry Bollore și este unul radical, numit “Reimagine”. Astfel, grupul Jaguar – Land Rover va lansa din 2025 doar modele full-electrice pentru brandul Jaguar. În 2024, vom vedea și primul Land Rover full-electric, compania renunțând complet la modelele diesel din gamă. Obiectivul producătorului este ca până în 2030, Land Rover și Range Rover să aibă șase modele electrice în gamă. Aceste mărci ar urma să genereze 60% din vânzări.

Cât despre arhitectură, modelele vor fi lansate pe trei arhitecturi diferite: una pentru Jaguar și două pentru Land Rover. Avantajul JLR ar fi că acesta este un brand premium, având posibilitatea de a crește prețurile pentru a acoperi costul bateriilor moderne. De asemenea, JLR intenționează să împartă tehnologiile cu compania-mamă, Tata Motors pentru a reduce din costurile de dezvoltare.

Producătorul speră să obțină emisii de carbon nume până în anul 2039. De asemenea, în mai multe părți ale lumii vor fi interzise motoarele cu combustie internă: Norvegia până în 2025, Franța până în 2040 și California (SUA) până în 2035.