iPhone X devine oficial: telefon cu ecran OLED de 5.8 inch, recunoaştere facială şi design complet nou

0
2279

Marea vedetă a evenimentului Apple de ieri nu a fost nici iPhone 8 şi nici iPhone 8 Plus. iPhone X a avut factorul „one more thing” de partea sa, devenind cel mai interesant telefon prezentat la amfiteatrul Steve Jobs. Numit de Tim Cook „telefonul următorului deceniu”, acest smartphone face multe schimbări faţă de precedentele modele iPhone.

Publicitate
⚡ -3% din preț pe QuickMobile dacă folosești cuponul: QUICK202

Pentru început trece la un design edge to edge, cu un ecran cu muchii foarte înguste şi o abordare ciudată în zona earpiece-ului, dar prefaţata de zvonuri şi scăpări. Acea porţiune nu e ceva mai amplă doar din cauza difuzorului pentru convorbiri, ci şi pentru că include o sumedenie de senzori pentru recunoaşterea facială şi nu numai. iPhone X are de o parte şi de alta a porţiunii decupate pentru earpiece zone din ecran, care vor afişa semnalul şi bateria.

Terminalul are un spate din sticlă, precum iPhone 8, doar că adoptă o ramă din oţel şi nu din aluminiu. Disponibil doar pe argintiu sau negru, acest iPhone face marea trecere la un display Super Retina de 5.8 inch, cu aspect 18:9 şi panou OLED furnizat de Samsung. Dus este butonul Home, fie el capacitiv sau fizic. Şi scannerul de amprente a dispărut odată cu el. Handsetul măsoară 7.7 mm în grosime şi cântăreşte 174 de grame.

Ecranul e acoperit cu sticlă 2.5D, iar trecând la hardware primim un procesor Apple A11 Bionic (hexa core), 3 GB RAM şi 64 sau 256 GB stocare. Camera duală din spate s-a confirmat după cum ne aşteptam, doar că este orientată vertical şi nu orizontal de această dată. Avem aici doi senzori de 12 MP, care oferă zoom optic 2X, efecte Bokeh/ Portrait.

Un aspect inedit subliniat de Apple e că ambii senzori oferă stabilizare optică, după model Galaxy Note 8. Putem filma la 60 FPS cu această cameră chiar şi la rezoluţie 4K, dar avem şi captură slow motion Full HD la 240 FPS. Camera selfie are rezoluţie de 7 megapixeli, din ce am aflat ulterior. Apple a insistat mult şi pe securitate şi pe Face ID, înlocuitorul lui Touch ID.

Include un sistem complex de camere şi senzori care scanează zeci de mii de puncte ale feţei umane şi permit recunoaşterea sa avansată. Chiar şi cu perucă, cu ochelari, tuns, bronzat sau în întuneric. Vom putea folosi recunoaşterea aceasta şi pentru plăţile în App Store sau iTunes. Nu cunoaştem capacitatea bateriei lui iPhone X, dar ştim că va oferi cu 2 ore mai multă autonomie decât iPhone, conform Apple.

https://www.youtube.com/watch?v=mW6hFttt_KE

Avem şi încărcare rapidă, de la zero la 50% în doar 30 de minute şi suport pentru încărcare fără fir cu tehnologie Qi.

În ce priveşte preţul, acest model va costa 999 dolari pentru varianta de 64 GB şi 1149 dolari pentru cea de 256 GB. Precomenzile încep pe 27 octombrie, iar livrările pe 3 noiembrie. În Europa preţul este de 1150 euro (pornire) în Germania din ce am înţeles.