Huawei contribuie la realizarea primului oraş dual-gigabit, prin soluţia 10G PON

0
527

După ce am aflat că Huawei pregăteşte soluţii şi hardware WiFi 6 sub brand AirEngine, azi descoperim un alt proiect interesant al chinezilor. E vorba despre soluţia 10G PON de la Huawei, care contribuie la realizarea primului oraş dual gigabit.

Publicitate ⚡ -3% din preț pe QuickMobile dacă folosești cuponul: QUICK202

O soluţie 10G PON E2E furnizată de Huawei a fost implementată de către China Mobile în oraşul Shanghai. Astfel au fost construite comunităţi interconectate prin broadband Gigabit. Dorinţa este de a se ajunge la un oraş dual gigabit, care să aibă conexiune broadband gigabit, atât prin cablu, cât şi wireless. Oraşul va oferi locuitorilor multiple pachete de convergenţă broadband gigabit. E vorba despre servicii broadband gigabit clasice, plus servicii 5G.

Estimările arată că până în al treilea trimestru din 2019, broadband-ul gigabit va acoperi 5.6 milioane de utilizatgori casnici şi 3000 de clădiri. Acoperirea broadband gigabit va fi disponibilă în toate districtele administrative din Shanghai. China Mobile va anunţa în viitorul apropiat o demonstraţie la nivel de broadband gigabit pentru 40 de comunităţi.

Serviciile emergente, precum cele de streaming 4K/8K, jocurile VR online solicită deja mult reţelele fixe de broadband GPON deja existente. Traficul de reţea creşte tot mai mult, iar lăţimea de bandă necesară pentru o experienţă stabilă este de cel puţin 200 Mbps. Reţelele GPON tradiţionale sunt greu de accelerat, având nevoie de o actualizare la nivelul 10G PON.

La nivel casnic 80% din trafic este pe bază de WiFi, iar serviciile video au nevoie de o rată de pierderi de pachet through wall mai scăzută exponenţial pentru a evita afişarea sporadică. Serviciile VR au nevoie de un WiFi cu delay sub 7 ms. Este deci nevoie de ceva nou, cu latenţă şi viteză crescută, plus lăţime de bandă suficientă.

Soluţiile end to end Huawei par să fie răspunsul deocamdată, iar Huawei a ajutat peste 30 de operatori de top să implementeze reţele 10G PON la scară largă.