Google lucrează la un nou format lossy de imagine, cunoscut drept Pik

0
798

Google lucrează în mod neoficial la un nou format lossy de imagine, cunoscut drept Pik. Este destinat utilizării pe Internet, în mod evident, iar proiectul a fost descoperit pe GitHub. Respectivul director Github pare să conţină un encoder şi decoder pentru formatul cel nou.

Publicitate
⚡ -3% din preț pe QuickMobile dacă folosești cuponul: QUICK202

Proiectul este în faza de cercetare şi studiu, deci nu ar trebui folosit pentru alte scopuri decât acestea. Fişierul ReadMe descoperit de curioşi menţionează că Pik necesită un procesor cu suport pentru FMA şi AVX2, precum un Intel Haswell. În ciuda avertizării Google, există deja temerari care au folosit softul respectiv, care devine utilizabil dacă ştii că compilezi codul sursă.

Există şi instrucţiuni, dar nu vă recomand să vă apucaţi de aşa ceva, decât dacă ştiţi ce faceţi. Dacă nu sunteţi familiarizaţi cu imaginile lossy, e vorba despre o clasă specială de codare a unui fişier, care foloseşte o aproximare inexactă şi doar o parte din date pentru a reprezenta conţinutul. Astfel se reduce spaţiul ocupat, prin compresie şi fără degradare semnificativă.

Actualul format folosit de Google este WebP şi este atât lossy, cât şi lossless. A fost anunţat în septembrie 2010 şi e considerat demodat acum, de aceea fiind şi înlocuit. Nu e clar dacă Pik îi ia locul sau e doar un experiment.