Google ar renunţa până la urmă la proiectul militar AI Maven la presiunile angajaţilor săi

0
1296

Am scris pe parcursul acestui an de câteva ori legate de Google Project Maven, un proiect militar al celor de la Google, care se bazează pe AI şi pe drone. Angajaţii marelui G erau nemulţumiţi de implicarea companiei în proiect şi făcuseră o petiţie pentru oprirea sa, iar câţiva şi-au dat şi demisia. Acum Google pare a ceda şi a renunţa la proiect.

Publicitate
⚡ -3% din preț pe QuickMobile dacă folosești cuponul: QUICK202

Gigantul motoarelor de căutare va părăsi Project Maven din 2019, având în vedere că oricum îi expira contractul la anul. Ce însemna acel proiect? Ajutarea guvernului SUA să folosească machine learning-ul pentru a analiza capturile video ale dronelor în mod mai eficient. Google ar fi decis să nu îşi reînnoiască contractul cu Departamentul de Apărare, după presiunile angajaţilor.

Anunţul a venit la nivel intern al companiei, transmis de către şeful Google Cloud, Diane Greene într-o întâlnire cu angajaţii. Anunţul lui Greene vine la doar câteva zile după ce Google a promis că va anunţa un nou set de principii etice care îi vor guverna acţiunile în perioada următoare, dar şi principii etice legate de zona militară AI. Vă reamintesc că problema pe care au avut angajaţii cu acest proiect e că intră în conflict cu motto-ul Google, „Don’t be evil”.

Angajaţii erau nemulţumiţi că talentele lor erau folosite de companie pentru a crea software ce ajută la un program ce ucide fiinţe umane peste graniţă folosind drone. Teoretic Google avea o implicare pozitivă în proiect, pentru că un sistem de recunoaştere mai eficient înseamnă mai puţini civili loviţi de rachete…