Angajaţii Google protestează legat de proiectele asociate dronelor militare

0
737

Cred că un protest la Google e ultimul lucru pe care vrea să îl vadă gigantul tech după ce a suferit un atac armat zilele trecute la sediul YouTube. Totuşi angajaţii marelui G par revoltaţi de faptul că Google are proiecte care implică drone militare.

Publicitate
⚡ -3% din preț pe QuickMobile dacă folosești cuponul: QUICK202

Problema pe care o au angajaţii e de fapt cu sistemul de recunoaştere a imaginilor de la Google, care pe viitor va fi aplicat pentru a analiza imagini de pe dronele armatei. În urmă cu o lună ieşea la iveală faptul că Google lucrează cu Departamentul de Apărare al Statelor Unite pentru a realiza software pentru drone. Acea iniţiativă se numea “Project Maven” şi aplica soluţiile de recunoaştere a imaginilor de la Google la milioane de ore de capturi video înregistrate de drone.

Ideea era de a identifica persoane şi ameninţări. Angajaţii Google au nu primit deloc bine vestea, iar acum lucrurile escaladează. Au început să fie trimise scrisori către CEO-ul Google Sundar Pichai, ca formă de protest. Una din scrisori a strâns peste 3100 de semnături deja. Se solicită anularea proiectului şi ca Google să nu mai fie implicată în războaie. Este invocat şi motto-ul Google, “Don’t be Evil”.

Un purtător de cuvânt Google a răspuns imediat scrisorii, afirmând că e important să se discute deschis despre proiecte cu angajaţii şi cu lumea de la exterior. Google insistă că implicarea sa în Maven e pur non ofensivă şi că e vorba de soft open source la care orice utilizator Google Cloud are acces. Datele nu sunt clasificate, iar imaginile analizate pot salva vieţi umane.

Practic situaţia e în coadă de peşte şi Google nu pare dispusă se renunţe la proiect.