Facebook a încercat să cumpere un tool de spyware pentru a îşi monitoriza mai bine utilizatorii

0
1126

Facebook mai are puţin şi devine sinonimă cu încălcarea intimităţii utilizatorilor, iar cea mai nouă gafă în această zonă apare atunci când aflăm că gigantul american a încercat să cumpere un tool de spionaj. FB ar fi dorit să cumpere un tool de spyware pentru a îşi monitoriza mai bine utilizatorii.

Publicitate
⚡ -3% din preț pe QuickMobile dacă folosești cuponul: QUICK202

Compania lui Zuckerberg a tot negat că îşi spionează utilizatorii, dar un reportaj nou Motherboard arată contrariul. Facebook i-ar fi abordat pe cei de la compania NSO Group, încercând să cumpere de la ei software care putea fi folosit pentru a spiona utilizatorii. NSO se află în spatele unui spyware numit Pegasus. Softul poate fi folosit pentru a infecta de la distanţă telefoane mobile şi a fura datele de pe ele. A fost folosit inclusiv de guverne pentru a sparge WhatsApp.

Culmea e că Facebook se află în proces cu NSO fix pe tema acelui incident de hacking. La nivel oficial s-a aflat că reprezentanţii reţelei de socializare erau îngrijoraţi că datele despre utilizatori adunate prin Onavo Protect erau mai puţin eficiente pe iOS decât pe Android. Facebook ar fi vrut să folosesaca Onavo Protect în scopuri proprii pentru a monitoriza utilizatorii de terminale Apple şi era gata să plătească pentru acel tool.

FB a dat replica, afirmând că e o tactică de diversiune pentru a pune beţe în roate procesului cu NSO. Onavo Protect este un client VPN care analizează traficul web al utilizatorilor fără ca ei să ştie acest lucru. Pentru că Apple are politici mai restrictive, a limitat accesul său la datele utilizatorilor. Zuck and co au vrut să fenteze Apple. Apple nu s-a lăsat şi a scos Onavo din App Store din cauza scandalului. Firma israeliană NSO nu e chiar curată, ajutând Arabia Saudită să spioneze figuri ca Jeff Bezos sau dizidenţi nedoriţi de regim.

E cu atât mai dubios să auzim că FB a vrut să lucreze cu ei.