Cupra a dezvăluit primul său automobil cu motorizare exclusiv electrică; Modelul Born sosește cu o autonomie de până la 540 de kilometri

0
1646
SEAT a dezvăluit primul său automobil cu motorizare exclusiv electrică; Cupra Born sosește cu o autonomie de până la 540 de kilometri

Cupra este sub-brandul celor de la SEAT, axat pe automobile electrice. Astăzi a debutat și primul model din serie, numit Cupra Born. Noul autoturism ar fi de fapt „fratele” noului Volkswagen ID.3, fiind dezvoltat pe aceeași platformă. Noul Cupra Born va fi disponibil în două versiuni de putere, iar clienții au la dispoziție trei variante de baterii. Avem detalii despre primul model de la Cupra mai jos.

Publicitate
⚡ -3% din preț pe QuickMobile dacă folosești cuponul: QUICK202

Automobilul măsoară 4.32 metri în lungime, are 1.8 metri în lățime și 1.53 metri în înălțime. Garda la sol este de 27 de centimetri, iar oferta pentru jante variază, între 18 și 20 inch. Designul exterior este atrăgător și au fost folosite mai multe accente în culoarea cuprului. Farurile și stopurile sunt Full LED și au chiar o anomație luminoasă. Cupra Born este disponibil în șase nuanțe, inclusiv varianta exclusivă Aurora Blue.

Dotări

După cum spuneam, modelul este similar cu VW ID.3, arhitectura fiind comună. Totuși, există diferențe în ceea ce privește designul interior. În partea centrală observăm un monitor tactil de 12 inch cu rezoluție 1560 x 700 pixeli. Acesta oferă suport pentru Apple CarPlay, Android Auto și evident, afișează informații media și relevante pentru șofer.

Ca individualități, față de modelul VW ID.3 amintim volanul, deflectoarele de aer, aplicațiile decorative cu efect 3D și forma consolei centrale. Există și un sistem de iluminare ambientală cu proiecții la desschiderea portierelor, inserții din microfibră și un sistem audio Beats cu două difuzoare. Panoul tactil aflat la interior poate controla climatizarea, iar automobilul oferă și suport e-SIM (cu suport eCall), asistent vocal și încărcător pentru telefoane.

Volumul portbagajului este de 385 de litri, iar sistemul de asistență și protecție este compus din:

 • Predictive Adaptive Cruise Control
 • Travel Assist
 • Side and Exit Assist
 • Traffic Sign Recognition
 • Emergency Assist
 • Pre-Crash Assist
 • Light Assist
 • Top View Camera
 • Intelligent Park Assist

Variante disponibile

Cupra Born are la bază platforma MEB și va fi disponibil în două variante. Clienții vor putea astfel să aleagă între varianta cu 150 CP/310 Nm sau cea cu 204 CP/310 Nm. Cea din urmă trimite toată puterea pe puntea din spate, cuplul este transferat printr-o transmisie cu o singură treaptă. De asemenea, vor exista și trei baterii litiu-ion la alegere:

 1. 45 kWh – autonomie de până la 340 km
 2. 58 kWh – autonomie de până la 420 km
 3. 77 kWh – autonomie de până la 540 de km

Totodată, bateriile se pot încărca rapid, la 125W. Cupra susține că o încărcare de doar 7 minute este suficientă pentru parcurgerea a 100 de km. Există și o aplicație mobilă Cupra Easy Charging App, iar clienții pot alege trei variante de încărcătoare. Există un model simplu, unul care oferă conexiune Wi-Fi și unul cu conexiune LTE și Wi-Fi, pentru ca șoferii să controleze complet modul și momentul de încărcare.

Preț și disponibilitate Cupra Born

Noul model Cupra Born a fost proiectat și dezvoltat în Barcelona, la sediul din Martorell. Totuși, automobilul va intra în producție în fabrica Zwickau din Germania începând din luna septembrie. În funcție de echipare vor fi oferite și amortizoare adaptive în cadrul Dynamic Chassis Control (DDC) cu moduri Range, Comfort, Individual sau CUPRA. Prețul de pornire în Spania este de 31.600 de euro.