Cum ajungi pe lista neagră din China? Cumpărând Apple Watch-uri câinilor tăi când eşti falit

0
1390

E ştiută treaba că în China e în plină acţiune un sistem de listare neagră a celor care nu se încadrează în normele sociale. Ai un “scor” pentru fiecare persoană, camere peste tot şi se practică şi turnătoria. Uneori motivele pentru care îţi scade scorul sunt din cele mai stupide, iar fix un astfel de motiv a apărut atunci când un fiu de miliardar chinez şi-a dotat câinii cu Apple Watch-uri. Ce e drept avea şi ceva datorii de plătit…

Publicitate
⚡ -3% din preț pe QuickMobile dacă folosești cuponul: QUICK202

Dacă fondatorul Huawei, Ren Zhengfei şi fiica sa au liber la utilizat produse Apple, nu acelaşi lucru îl putem spune despre omul de rând. Fiul unui miliardar chinez care a cumpărat două ediţii de Apple Watch de lux pentru animalul de companie a fost pus pe lista oficială cu “indivizi discreditaţi financiar”. Asta înseamnă că printre altele, nu mai are voie să zboare la clasa business, nu mai are voie să se ducă în vacanţe scumpe şi să cumpere produse de lux.

Wang Sicong are 31 de ani şi este fiul magnatului imobiliarelor Wang Jianlin, practic o beizadea chineză. Tatăl are o avere de 12.6 miliarde de dolari, iar fiul făcea valuri în 2015 când începea să cumpere ceasuri de 10.000 de dolari dulăului. Mai mult de atât, patrupedul în cauză a “postat” pe reţeaua de socializare Weibo o serie de fotografii şi statusuri despre cadoul său. Se pare că Sicong e mare risipitor, pentru ar fi îndatorat unor rivali în afaceri.

Una dintre companiile sale datora 530.000 de dolari, iar altă avea datorii de 21.5 milioane de dolari. China a introdus această listă de mai sus, cea a “indivizilor discreditaţi” în anul 2013, cu puţin înainte de lansarea scorului social. În mod inedit, persoanele de acest gen vor trebui să aibă o sonerie specială pe telefon, pentru a fi marcate ca nu sunt de încredere. Există în acest moment 13 milioane de persoane pe acea listă, inclusiv CEO-ul companiei Smartisan şi probabil şi cel de la Gionee, dependent de jocuri de noroc.

Eu îmi amintesc de un documentar despre Trump, care amintea că la un moment dat se îndatorase cu multe sute de milioane de dolari şi era falit. Sau mă gândesc şi la Jordan Belfort, care ţepuise lumea cu miliarde pe Wall Street. Ei probabil ar fi fost executaţi de chinezi dacă sunt aşa stricţi cu opulenţii… O fi bine, o fi rău?