Creatorul lui Adblock Plus lansează TrustedNews, plugin de browser anti fake news

0
795

Creatorul celebrului Adblock Plus a lansat în această săptămână un proiect împotriva ştirilor de tip fake news, cunoscut ca TrustedNews. Acesta este de fapt un plugin pentru web browser care ţine utilizatorul la curent cât de veridic este un articol sau o ştire.

Publicitate
⚡ -3% din preț pe QuickMobile dacă folosești cuponul: QUICK202

Face asta cu ajutorul lui MetaCert Protocol, realizat de către cei de la MetaCert. Acesta este un registry bazat pe blockchain şi are rol de depistare a fraudelor şi URL-urilor dubioase. Se laudă că ar avea cea mai mare bază de date cu site-uri frauduloase din lume. Deocamdată pluginul cel nou este compatibil doar cu Google Chrome şi este limitat la ştirile în limba engleză.

Pe viitor se va extinte suportul şi spre alte browsere şi alte limbi, pentru a creşte numărul de utilizatori. Trusted News are rolul de a informa utilizatorii dacă vizitează site-uri cunoscute pentru postările de tip “fake news”. Ideea este de a da un rating pentru integritate şi încredere surselor de ştiri online. După instalare, acea extensie indică o iconiţă verde tip “văzut” pentru a confirma că sursa de ştiri este de încredere.

Există şi un semn “minus” gri pentru a indica faptul că nu poate fi evaluată sursa sau că nu sunt date suficiente. Avem şi un semn de exclamare roşu dacă e vorba de fake news sau informaţii mincinoase. Sistemul e capabil să îşi dea seama dacă e vorba de satiră, clickbait, conţinut generat de utilizatori, conţinut maliţios şi altele de gen. A colaborat cu Wikipedia, PolitiFact, BuzzFeed, Snopes şi Zimdar’s List.

Pe viitor se va îmbunătăţi TrustedNews preluând feedback de la utilizatori cu ajutorul tehnologiei Blockchain. Compania a afirmat răspicat că nu are intenţia de a face bani din proiect şi că nu este afiliată politic.