Chinezii au creat un railgun şi l-au pus pe o navă de război; Iată de ce e o armă formidabilă

0
1247

În general când ne gândim la un railgun, ne gândim la o armă bestială din Unreal Tournament sau alt shooter. Un railgun, sau un “hyper velocity projectile weapon” ar fi fost deja implementat de chinezi pe o navă de război, deşi americanii lucrează la un tun de mare viteză de ani buni. Avem detalii mai jos.

Publicitate
⚡ -3% din preț pe QuickMobile dacă folosești cuponul: QUICK202

Nu prea ne gândim la bătălii navale când vine vorba de confruntări militare moderne, dar chinezii au pariat pe un railgun pentru a le creşte superioritatea maritimă. Această nouă armă are avantajul unei viteze uriaşe de tragere a proiectilului, atingând chiar şi 7 Mach, adică 8300 de kilometri pe oră. O astfel de armă foloseşte energie electromagnetică, în loc de praf de puşcă sau alt sistem învechit.

Viteza şi eficienţa sunt cheia aici, iar acoperirea e la nivelul unei rachete. Faptul că railgun-ul chinez a ajuns pe o navă relativ mică şi fără alte tunuri şi mitraliere indică faptul că e doar un sistem de test. Tunul în sine are o ţeavă de 8 metri lungime, iar diametrul e oriunde între 25 şi 50 de centimetri. Asta înseamnă că are un calibru mult mai mare decât artileria standard “pe tub” de pe navele de gen.

E drept că ar putea fi un mortar, dar pare mai degrabă un railgun totuşi. Ar putea avea în spate un generator sau capacitor pentru alimentare, judecând după containerele misterioase de pe navă. Statele Unite erau gata să instaleze un prototip de gen pe o navă de război, dar au renunţat din cauza constrângerilor de buget prin 2016. Sunt multe probleme totuşi cu un railgun: stocarea de energie, ghidarea proiectilului, rezistenţa materialelor şi multe altele.

O astfel de armă poate distruge orice obiect de pe cer şi lovi ţinte la distanţe de sute sau chiar mii de kilometri.