Adio floppy disk-uri pentru lansările nucleare; Armata SUA face o schimbare îndelung amânată

0
1601

Cu câţiva ani în urmă toate site-urile tech scriau cu surprindere că Armata SUA încă folosea discuri floppy pentru a coordona lansările nucleare. Ei bine abia în 2019 se schimbă lucrurile şi se va renunţa la celebrele dischete de 8 inch. Cu ce sunt înlocuite aflaţi mai jos.

Publicitate
⚡ -3% din preț pe QuickMobile dacă folosești cuponul: QUICK202

Credeaţi că doar la Poşta Română mai sunt imprimante matriciale şi computere 486? Armata SUA le are din belşug şi foloseşte chiar şi unele mai vechi. Spre exemplu un computer din anii ’70 era cel care primea marele ordin de lansare a rachetelor nucleare de la preşedintele SUA. Nu are rost să vă spun câte riscuri poate genera asta. Ei bine, şefii de comandament din SUA au anunţat triumfal că au trecut la tehnologie nouă.

Mai nou dischetele sunt înlocuite cu stocare SSD, conform unui locotenent colonel al Armatei SUA. Stocarea e folosită totuşi pe un sistem învechit, „Strategic Automated Command and Control System”, sau SACCS. Forţele SUA îl folosesc pentru a trimite mesaje de urgenţă de la comandament la forţele din teren. E imposibl de hackuit fix în ideea că există de dinaintea Internetului şi nu are nici adresă IP.

Iniţial au fost şi planuri de a înlocui acel computer IBM Series/ 1 SACCS şi să îi actualizeze soluţiile de stocare de date, dar şi terminalele, porturile până la final de an fiscal 2017. Evident nu s-a schimbat mare lucru, dar la cât de secretos e tot sistemul, nici nu aflăm dacă se schimbă ceva. Totuşi o migrare de sistem de la cel vechi la unul nou ar fi mult mai complicată decât pare.

Un alt aspect complicat este training-ul forţelor care lucrează la acele baze, iar soldaţii tineri chiar nu ştiu să lucreze cu echipamentele vechi. Situaţia nu este singulară şi sisteme antice sunt prezente şi la departamente ca Agricultură, Comerţ, Energie, Securitate, Justiţie şi Veterani în Statele Unite. Chiar dacă nu au dischete floppy, unele au computere cu Windows XP spre exemplu.