Chinezii au clonat roboţii Boston Dynamics, iar rezultatul este un bot patruped care se mişcă bine

0
1146

Cum chinezii pot clona orice, nu fac excepţie nici roboţii de la Boston Dynamics, care primesc o versiune chineză numită Jueying. Versatilitatea acestui bot este impresionantă, mai ales că e pregătit să înfrunte obstacole şi chiar să fie lovit din mers.

Publicitate
⚡ -3% din preț pe QuickMobile dacă folosești cuponul: QUICK202

Universitatea Zhejiang a creat acest proiect, surprinzător de agil, inclusiv pe zăpadă. Măsoară 1 metru lungime, 0.6 metri înălţime şi poate transporta până la 20 de kilograme. Robotul în sine cântăreşte 70 de kilograme şi are autonomie de 2 ore cu o singură încărcare. Este un bot patruped, care poate urca pe pante, pe teren înzăpezit şi denivelări.

Vedem în clipul de mai jos că nici o lovitură cu piciorul de la un om nu dezechilibrează maşinăria. Astfel de roboţi sunt utili pentru a ajuta geniştii, pentru lucrul în mediul radioactiv sau pentru a scoate victime de sub dărâmături la cutremure. Boston Dynamics creau aşa ceva cu ani în urmă şi au fost cumpăraţi de compania mamă Google, Alphabet pentru a fi apoi vânduţi spre Softbank, operator japonez si gigant tech.

Posibil ca tehnologia să fi fost… “împrumutată” pe filieră japoneză şi să fi ajuns în China. Evident dacă îi întrebăm pe chinezi, totul e de provenienţă proprie, dar să fim serioşi, patrupedul e clona fidelă a robotului Spot de la Boston Dynamics. Şi nici măcar nu e primul proiect de gen, pentru că startupul Unitree Robotics din China a făcut la rândul său clone de gen încă de anul trecut. Acel model se numeşte Laikago.

New four-legged robot unveiled by university in SE China

New four-legged #robot that gallops like a horse! Chinese scientists unveil a robot that can spontaneously change its gait, and might, in the future, comfortably fit in an office or home.

Publicată de China Xinhua News pe Duminică, 11 februarie 2018