Amazon lucrează la un chip special pentru AI-ul aferent lui Alexa

0
734

După modelul celor de la Huawei, Apple şi multe alte companii mari tech, Amazon vrea să ia hăţurile AI-ului în propriile mâini, ca atare a decis să investească într-un chip AI propriu. Se pare că gigantul e-commerce dezvoltă propriul chipset pentru terminalele cu Amazon Alexa la bord.

Publicitate
⚡ -3% din preț pe QuickMobile dacă folosești cuponul: QUICK202

Deocamdată e vorba despre seria de difuzoare inteligente Amazon Echo, dar ştim că există şi multe telefoane şi câteva electronice şi electrocasnice cu Alexa la bord. Scopul este ca noul chip să proceseze comenzi vocale pe device şi nu să nu se mai bazeze exclusiv pe cloud. Odată ce procesarea la nivel de AI se face local răspunsurile la întrebările şi cererile utilizatorului vor veni mult mai rapid.

Pentru a realiza acest proiect, Amazon a început să angajeze şi recruteze specialişti în producţia de chipuri şi asta s-a întâmplat pe parcursul ultimilor ani. O viteză crescută a răspunsurilor ce ajung la utilizator va fi vitală în marea bătălie a asistenţilor virtuali pe bază de AI, de la Google, Apple, Samsung şi Microsoft. E interesantă şi abordarea pe care Amazon o are faţă de rivalii săi.

Google şi Huawei au folosit procesoare specializate pentru a îmbunătăţi performanţa la nivel de cameră, în vreme ce Apple A11 Bionic aduce Face ID. Amazon se axează DOAR pe funcţionalităţile lui Alexa. În general produsele din gama smart speaker Amazon s-au vândut bine, de 3 ori mai bine decât cele Google Home în 2017. Acum bătălia se da între modele cu eran touch, difuzoare mai puternice şi mai generoase şi recent a fost pus în vânzare şi Apple HomePod, care deja obţine recenzii excelente.

E drept sunt excelente la capitolul acustică, dar Siri a cam dezamăgit. Pentru cei care nu ştiu Alexa a avut mereu un avantaj faţă de Google Assistant, Cortana sau Siri pentru simplul fapt că recunoaşte zeci de mii de comenzi şi învaţă foarte rapid de la utilizator.