Ați remarcat probabil că în ultimii ani listele de specificații ale telefoanelor au devenit ceva mai complexe. Menționează în zona de conectivitate pe lângă GPS și Beidou, Glonass, QZSS și alte sisteme navigaționale, precum Galileo. Beidou este alternativa chinezească la GPS și este pe cale să primească un upgrade.
Serviciile de localizare din China au o acuratețe de 5 metri în zonă Asia-Pacific și de 10 metri în alte zone de pe glob. Beidou este acum disponibil la nivel global și se dorește a fi un rival pe măsura GPS-ului. Ran Chengqi, director general al China Satellite Office a organizat o conferință de presă în această săptămâna, detaliind procesul de finalizare a generației a treia de sistem de poziționare global.
Totul e gata mai devreme decât precedentul termen și anume 2020. Beidou este numele chinezesc pentru constelația Carul Mare. Sistemul a primit o extindere serioasă în ultima vreme. Concurează cu Glonass din Rusia, Galileo din Europa și GPS din SUA. China și-a propus să devină lider în zona de tehnologii legate de cosmos și spațiu până în 2025.
Ce e drept americanii sunt în față, GPS oferind o precizie de câțiva centimetri. Problema e că în caz de război SUA ar fi oprit serviciul pentru restul globului și alte țări rămâneau pe afară. China a livrat deja 70 de milioane de sisteme Beidou, printre care și module și cipuri. Se vând în peste 90 de țări, cu reacții pozitive din Rusia, Thailanda, Kuveit sau Pakistan. Majoritatea telefoanelor vândute în China au suport pentru sistem, dar și 2 milioane de mașini din țară.
Finalizarea sistemului Beidou vine după lansarea a 19 sateliți de poziționare în acest an, pentru a oferi acoperire de bază. Alți 12 se vor lansa în următorii 2 ani. Beidou pornea în 1994 ca sistem de apărare aeriană și alternativă la soluțiile americane.