China face plângere la ONU cu privire la sateliţii lui Elon Musk/SpaceX

0
2767

Elon Musk are probleme cu autorităţile chineze, după ce acestea s-au plâns la ONU că miile de sateliţi SpaceX erau pe punctul de a se ciocni cu Stația spațială chineză Tiangong. Beijing-ul se plânge că doi sateliţi lansaţi de gigantul american au pus în pericol astronauţi chinezi chiar.

Publicitate
⚡ -3% din preț pe QuickMobile dacă folosești cuponul: QUICK202

Raportul a ajuns pe masa reprezentanţilor ONU, secţiunea Programe Spaţiale la începutul acestei luni. China a menţionat o problemă cu doi sateliţi SpaceX, care au trecut prea aproape de Staţia Spaţială a Chinei, forţând-o să îşi schimbe poziţia pentru a evita coliziunea. Acele două cazuri au reprezentat pericole la adresa vieţii şi sănătăţii astronauţilor chinezi. Incidentele s-au petrecut în iulie 2021 şi octombrie 2021.

Au fost implicaţi sateliţi din constelaţia Starlink de la SpaceX, proiectul care are ca scop acoperirea globală cu Internet de mare viteză. Ca neajuns e faptul că miile de mini sateliţi pot deveni oricând “space junk”, care deja a deranjat astronomii, dar şi pe cei care planifică misiuni spaţiale. Clienţii din State şi Canada folosesc deja reţeaua Starlink şi am scris aici despre preţuri şi viteze.

În jur de 2000 de sateliţi au fost lansaţi deja şi ar trebui să vedem peste 10.000 lansaţi în următorii ani. Marea problemă cu toate aceste obiecte aflate în orbita Pământului e că ele au început să aglomereze bolta cerească şi nu există un dialog clar internaţional între ţări şi o suprapunere şi punere la comun a hărţilor cu aceste dispozitive. Problema coliziunilor se tot amplifică pe măsură ce lansăm tot mai multe obiecte în spaţiu.

Rusia şi China între timp testează arme ce pot distruge imediat sateliţi în orbită, generând la rândul lor resturi spaţiale care au pus în pericol Staţia Spaţială Internaţională în ultimii ani. Pe de altă parte site-ul Starlink afirmă că fiecare satelit al său are tehnologie proprie şi autonomă de evitare a coliziunilor. Musk a muncit mult să obţină favoruri în China, pentru a putea să îşi vândă maşinile acolo şi să construiască şi mai multe fabrici tot acolo, dar acest caz l-ar putea îndepărta de privilegii acordate de chinezi. A fost şi problema din ultimul an cu toate maşinile Tesla asamblate în Shanghai, care au fost retrase.