China ar fi creat o reţea de comunicaţii pe care hackerii nu o pot ataca; Quantum Computing e secretul

0
3283

China se află mult mai rar în mijlocul scandalurilor de hacking decât Rusia şi SUA şi asta poate pentru că autorităţile de acolo iau tot mai multe măsuri preventive. Cea mai nouă are de-a face cu quantum computingul şi o reţea de comunicaţii care ar fi imposibil de hackuit (un fel de intranet evoluat).

Publicitate
⚡ -3% din preț pe QuickMobile dacă folosești cuponul: QUICK202

Un oraş din China a testat cu succes această soluţie, care implică o reţea informatică imposibil de atacat de către hackeri. E vorba despre Jinan, oraş aflat în estul Chinei, unde vor fi folosite reţelele cuantice de comunicaţii din luna august. Accentul se va pune pe domenii ca apărare naţională, zona financiară şi alte segmente. Dacă proiectul pilot are succes, soluţia se va extinde în toată China şi apoi global.

Între timp se lucrează la reţeaua cuantică Beijing-Shanghai, iar oraşul Jinan, care se află între aceste metropole va fi un nod de distribuţie a datelor informatice. Codificarea cuantică este mai sigură decât cea a sistemelor electronice standard, folosite la scară largă la ora actuală. Pentru a vă explica despre ce e vorba, aflaţi că un canal clasic de comunicaţii, ca telefonul sau cablul Internet poate fi interceptat din exterior, fără ca emiţătorul sau receptorul să îşi dea seama.

O reţea cuantică include date care suferă modificări în caz de interceptare, deci o tentativă de hacking e depistată imediat. Codurile criptografice şi parolele între utilizatori sunt folosite într-un astfel de sistem, iar codul se schimbă de îndată ce e aflat de o sursă din exterior. Reţeaua Beijing – Shanghai va fi cea mai lungă de acest tip de pe Terra, cu o distanţă de 2000 de kilometri.

Între timp Beijingul a trimis în spaţiu şi primul satelit cuantic, care a transmis deja mesaje spre Terra prin canale critptografiate. Suntem cu un pas mai aproape de o reţea inespugnabilă se pare.