Cercetătorii proiectează roboți versatili cu roți ce se pot transforma în picioare pentru deplasarea pe orice tip de teren

0
605
Cercetătorii proiectează roboți versatili cu roți ce se pot transforma în picioare pentru deplasarea pe orice tip de teren

Una dintre cele mai întâlnite metode de mișcare a roboților este prin intermediul roților, asta pe un teren destul de neted. Totuși, roțile nu sunt atât de eficiente când în calea acestora se află alte obstacole precum scările.

Publicitate
⚡ -3% din preț pe QuickMobile dacă folosești cuponul: QUICK202

Cercetătorii din cadrul Universității din Texas A&M cooperează cu DARPA pentru a crea roboți capabili să determine când să folosească roțile sau picioarele ca metodă de traversare a terenului.

Proiectul face parte din programul DARPA Offensive Swarm-Enabled Tactics (OFFSET) din cadrul Departamentului de Tehnologie Inginerie și Distribuție Intrustrială a Universității. Fotografia concept de mai sus a fost prezentată ca parte a celui de-al treilea experiment OFFSET.

Profesorul asociat, Liju Lee, a anunțat că recent au semnat un nou contract DARPA pentru Offset Sprint-5. Acest program se concentrează pe mașinării terestre cu capacități de deplasare agile și versatile, pentru operațiuni militare urbane. Lee, împreună cu echipa, dezvoltă astfel un robot cu sistem de locomoție adaptabil (roți + picioare), cunoscut sub numele de a-WaLTR. Robotul se deplasează prin intermediul roților sau picioarelor și poate decide singur metoda mai eficientă.

Echipa dezvoltă în prezent prototipuri de prezentare pentru Offset FX5, care ar trebui să fie gata până în februarie 2021. Cercetătorii spun că deși tehnologia este creată pentru aplicații militare, speră să existe și alte domenii în care ar putea fi aplicată în viitor. Lee a spus că acest model adaptabil ar putea fi utilizat în spațiu, agricultură și supraveghere.

Noi sperăm ca tehnologia să fie disponibilă cât mai curând. Ar fi foarte interesant să o vedem aplicată pe aspiratoarele robot. Acestea întâmpină dificultăți în prezent și au nevoie de rampe pentru evitarea obstacolelor. Astfel, am avea un aspirator robot inedit, care poate merge în orice cameră și chiar urca scări, complet autonom.