Cel mai ciudat experiment acustic pe care l-am auzit: se aude Yanny sau Laurel?

0
1576

Ştiţi fotografiile acelea celebre de pe Facebook, în care cineva întreabă “vezi o rochie aurie sau verde?” sau cele cu iluzii optice? Acolo se adună mii sau zeci de mii de oameni care se contrazic şi nimeni nu pare să aibă dreptate. Echivalentul acustic a apărut în ultimele zile pe web şi vine cu o întrebare simplă “Yanny sau Laurel”?

Publicitate
⚡ -3% din preț pe QuickMobile dacă folosești cuponul: QUICK202

Un simplu sample audio de 4 secunde a provocat controverse, 60.000 de retweeturi şi 140.000 de like-uri. La prima ascultare am auzit “Yanny”, dar forţându-mi puţin urechea am perceput şi acel “Laurel”. Sunt cam 3 curente acum: oamenii care zic că aud doar “Yanny”, cei care aud doar “Laurel” şi cei care le aud pe ambele.

Conform experţilor în psihologie şi inginerie audio care au fost intervievaţi de Gizmodo, totul depinde de variaţiile modului în care percepem sunetul.

E vorba despre frecvenţele diferite percepute de fiecare persoană. Oamenii de ştiinţă au vorbit şi cu cei de la Quartz, detaliind faptul că frecvenţele ambelor cuvinte sunt foarte similare, deci sunt şanse mari să sune la fel. O privire atentă la waveform-ul acelui clip dezvăluie că de fapt cuvântul care trebuie auzit este “Laurel”, pentru că poartă clar semnătura acustică a literelor “L” şi “R”.

Problema e că un expert audio a reglat nivelul basului şi a făcut să se audă în mod clar “Yanny” şi nu “Laurel”. Pierderea auzului din cauza vârstei e asociată cu abilitatea de auzi doar anumite frecvenţe, iar cei mai în vârstă sunt predispuşi să audă “Laurel”, faţă de cei tineri care aud “Yanny”. Verdictul? Ştiinţa şi waveform-ul sunt sfinte, iar “Laurel” rămâne ceea ce trebuie să auzim.