Cea mai nouă armă laser a Armatei SUA doboară avioane, se montează pe vehicule compacte

3
1743

Armata SUA a testat în ultimele zile o armă laser capabilă să doboare vehicule aeriene şi nu doar drone, ci chiar avioane. Un general al Armatei SUA, James Dickenson a declarat că forţele americane pregătesc lasere care sunt de 10 ori mai puternice decât cele care se află în teste acum, cu putere cuprinsă între 50 kW şi 100 kW.

Publicitate
⚡ -3% din preț pe QuickMobile dacă folosești cuponul: QUICK202

Cu o asemenea energie se pot doborâ aeronave sau devia rachete inducându-le senzorii în eroare. Un alt avantaj al noilor lasere e că se pot monta pe o multitudine de vehicule, nu neapărat pe camioane uriaşe, precum modelele actuale. Primul test, cel cu laserul de 50 kW va avea loc în anul 2018, pe baza unui echipament HEL-MTT (High Energy Laser – Mobile Test Truck).

Pe acela îl puteţi admira în imaginea de mai sus (prima). În 2022 se schimbă foaia şi trecem la un laser de 100 kW, pe o platformă mai mobilă, precum un mic transportor de trupe. Cu o astfel de armă laser, SUA ar putea doborâ elicopterele duşmane şi proteja trupele de la sol. Problema cu acest nivel de energie e că tot nu este de ajuns pentru a apăra împotriva unui atac direct cu rachete.

Totuşi pot fi neutralizaţi senzorii rachetelor de croazieră. 300 de kW e pragul important pentru a putea distruge cam orice ameninţare din aer. Dacă sistemele devin tot mai compacte şi uşor de montat pe vehicule, poate se ajunge şi la lansatoare de lasere portabile pentru soldaţi şi atunci ne vom vedea cu adevărat într-un scenariu gen Halo sau Crysis.