Capsula cu primele mostre de pe suprafața asteroidului Ryugu a ajuns pe Pământ

0
1265
Hayabusa 2
Capsula cu primele mostre de pe suprafața asteroidului Ryugu a ajuns pe Pământ

În decembrie 2014, sonda Hayabusa2 era lansată în scopul de a colecta probe de pe asteroidul Ryugu. Aflăm astăzi că aceasta a reușit să colecteze mostrele și s-a întors cu succes pe Pământ.

Publicitate
⚡ -3% din preț pe QuickMobile dacă folosești cuponul: QUICK202

Capsula, așteptată cu nerăbdare de oamenii de știință din toată lumea, a aterizat pe Pământ sâmbătă, după o călătorie de peste 5 miliarde de kilometri. Aceasta a fost recuperată din deșertul australian. Capsula conține 100 de miligrame de mostre. Pare destul de puțin, însă sunt mostre prețioase, cu o vechime estimată la 4.6 miliarde de ani. Aceste probe ar putea explica modul în care materia a fost dispersată în Sistemul Solar și cum poate fi ea asociată cu Terra.

Hayabusa 2

Capsula s-a desprins cu succes de sonda japoneză Hayabusa-2 la o distanță de 220.000 de km deasupra Pământului. Cercetătorii au primit semnalele radio emanate de aceasta imediat ce a aterizat în deșertul unde se află locul de testare aerospațială Woomera, în sudul țării. Deși elicopterul, alături de echipa de cercetare au căutat-o chiar în seara când aceasta a sosit, sonda a putut fi recuperată doar dimineață, după ce a răsărit soarele.

După cum vă anunțam ieri, nici SUA nu se lasă mai prejos, plănuind viitoare proiecte de adunare a resurselor extraterestre. Totodată, NASA a lansat deja sonda Osiris-Rex care se află în acest moment la suprafața asteroidului Bennu, după o călătorie de 4 ani. De asemenea și acest proiect are ca scop prelevarea de probe în speranța de a le aduce pe Terra. Lansată în 2016, sonda urmează să revină pe Pământ în 2023 cu materialele colectate.