Boston Dynamics îşi vinde în sfârşit robotul Spot; Costă cât un apartament cu 2 camere

0
2208

Cu siguranţă că acum nu e momentul să începi să arunci cu bani, dar pentru cei cu dare de mână, tocmai a apărut o jucărie scumpă. Celebrul robot Boston Dynamics Spot, patrupedul pe care l-am văzut viralizat de „n” ori e în sfârşit la vânzare. Costă cât un apartament cu 2 camere în Bucureşti sau o Tesla Model S.

Publicitate
⚡ -3% din preț pe QuickMobile dacă folosești cuponul: QUICK202

Preţul este de 74.500 de dolari, iar robotul patruped este disponibil acum pentru publicul de masă. El s-a aflat ani buni în dezvoltare şi a învăţat să urce şi coboare scări, a fost folosit de poliţie, dar şi în mediu sanitar pentru a lucra cu pacienţii bolnavi de Covid-19. Boston Dynamics afirmă că la suma de 74.500 de dolari primeşti cel mai bun robot din portofoliul său. Totuşi îl poţi folosi doar pentru a aduna date şi a supraveghea, eventual să îl pui să care greutăţi de câteva kilograme.

Spot poate crea hărţi 3D ale construcţiilor, descoperi defecte ale platformelor petroliere şi permite interacţiunea între pacienţii bolnavi de Covid-19 şi doctori prin apel video. Am văzut şi un robot de gen folosit ca genist sau păstor la oi. Boston Dynamics afirmă şi că Spot este o „platformă de mobilitate”, care poate fi personalizată cu diferiţi senzori şi e programat pentru a patrula şi a face inspecţii. Din ce am înţeles clienţii industriali şi comerciali au prioritate la comenzi.

Sunt şi sarcini repetitive care implică un rodaj şi rutină prea mare pentru om: să duci o cameră într-o fabrică de 40 de ori pe zi şi să faci poze le acelaşi obiectiv. Spot va genera feedback de la clienţi, iar Boston Dynamics îi va aduce funcţii noi. Recent a apărut şi un update software realizat de inginerii companiei prin lucru de la domiciliu, iar Spot 2.0 a apărut astfel. E ceva mai autonom şi se descurcă mai bine la navigare.

Se lucrează la telecontrolul de la distanţă, pentru a putea testa robotul înainte să îl cumperi, chiar şi fără să te duci la sediul Boston Dynamics în persoană. Cei de la The Verge au încercat asta de acasă de pe PC, folosind site-ul companiei, dar a fost un delay de câteva secunde la fiecare apăsare. 150 de unităţi Spot au fost oferite în leasing până acum, iar ţinta de 1000 de unităţi produse în 2020 va fi ratată din cauza pandemiei. Pentru 2021 T1 ţinta e fezabilă totuşi. Ai voie să cumperi doar 2 roboţi la o comandă.

Puteţi cumpăra de aici robotul.