Armata SUA renunţă la dronele DJI din cauza unor probleme de securitate cibernetică

0
1180

Chiar dacă dronele DJI sunt apreciate de publicul larg, lucrurile se complică puţin când vine vorba de utilizarea lor de către armată. Mai nou aflăm că armata SUA a emis un ordin ca pe viitor să nu mai fie folosite dronele companiei chineze, fiind numit un „risc operaţional” cu privire la acestea.

Publicitate
⚡ -3% din preț pe QuickMobile dacă folosești cuponul: QUICK202

Dacă mă întrebaţi pe mine e vorba despre întreaga idee de „tehnică chineză” utilizată la nivelul armatei americane. Documente din cadrul Marinei SUA indică vulnerabilităţi cibernetice asociate acestor drone, iar ordinul a apărut pe web printr-o scăpare de document militar. DJI este lider de piaţă şi cel mai cunoscut producător în zona dronelor şi vehiculelor aeriene fără pilot, accesibile pentru publicul larg.

Variantele lor high end au fost utilizate şi în domenii profesionale, precum supraveghere şi înregistrare de imagini în scop comercial. A existat şi un uz militar, cu peste 300 de permise de utilizare pentru astfel de mici vehicule. Totuşi cu câteva luni în urmă, după câteva misiuni ale dronelor DJI a început o evaluare internă a acestora de către armată, având ca rezultat anularea colaborării cu DJI.

Până acum produsele chinezilor erau cele mai folosite drone comerciale de către armată. Totuşi vulnerabilitatea lor cibernetică e o problemă peste care militarii nu pot trece prea uşor. De remarcat şi că ordinul oficial menţionează că dronele ar trebui să fie scoase din uz dacă au componente sau software DJI şi există indicii că de fapt software-ul şi aplicaţiile DJI sunt problema şi nu hardware-ul.