Apple şi Google propun urmărirea a 3 miliarde de oameni pentru detecţia contacţilor Covid-19

0
1436

Google şi Apple au realizat un parteneriat nemaivăzut până acum, colaborând pentru a ajuta la combaterea infectării cu Covid-19. Giganţii tech vor adăuga o tehnologie pe platformele lor care va permite monitorizarea utilizatorilor şi contacţilor infectaţi sau suspectaţi că au Covid-19.

Publicitate
⚡ -3% din preț pe QuickMobile dacă folosești cuponul: QUICK202

Utilizatorii pot alege să facă parte din acest sistem, dar există potenţialul a putea monitoriza o treime din populaţia de pe Terra. Conceptul de contact-tracing nu este nou şi e fix ce au făcut autorităţile din China pentru a descoperi mai uşor persoanele care s-au infectat între ele cu Coronavirus. Anunţul colaborării a fost postat atât pe blogul Google, cât şi pe pagina oficială Apple. O serie de API-uri şi un sistem special creat se vor afla în culise pentru a urmări traseul infectării.

Sistemul se va baza pe tehnologie Bluetooth şi pe distanţa dintre utilizatori. Dacă o persoană va fi testată pozitiv de Covid-19, ea va fi uşor de urmărit în cadrul reţelei pentru a vedea cu ce alte persoane a intrat în contact. Deocamdată mai avem de aşteptat, pentru că de abia la mijlocul lunii mai companiile vor adăuga la iPhone-uri şi terminale Android o funcţie prin care fac schimb de informaţii anonime. Vor folosi aplicaţii şi reţele conectate la reţeaua de sănătate publică.

Cantitatea de date este uriaşă şi bazele de date interconectate reprezintă un task sisific şi pentru cei mai pricepuţi programatori. Ar trebui să poţi ca în luna mai să primeşti o notificare dacă ai fost lângă o persoană cu Covid-19 în ultimele 14 zile, dar durata poate fi modificată din software. Va fi şi un al doilea pas al colaborării, iar Apple şi Google vor integra tehnologia direct în iOS şi Android, dar asta va dura luni întregi. În total iOS şi Android au 3 miliarde de utilizatori, toţi gata să fie incluşi în sistem.

Pandemia a ucis peste 100.000 de persoane şi a infectat 1.7 milioane de persoane. A început să crească presiunea de a reveni la normal şi a relua activitatea, iar contact tracing-ul este vital pentru asta. Problemele cu intimitatea sunt deja evidente şi mai este şi problema datelor medicale făcute publice prin acest sistem. Partajarea constantă a locaţiei, chiar şi anonim reprezintă la rândul său o problemă.

Sistemul funcţionează aşa: doi oameni se întâlnesc, iar telefoanele lor fac schimb de date de identificare anonime via Bluetooth. Cheile digitale se schimbă la fiecare 15 minute.