Apa si gheata pe Marte, conform descoperirilor sondei Phoenix

0
1286
sol_marte_1

Sonda spatiala trimisa pe Marte pentru a cauta urme de existenta a apei a descoperit recent un sol neobisnuit de umed si lipicios pe “Planeta Rosie”. Oamenii de stiinta banuiesc ca acest sol contine gheata, ceea ce ar reprezenta o descoperire importanta efectuata de catre sonda Phoenix.

Publicitate
⚡ -3% din preț pe QuickMobile dacă folosești cuponul: QUICK202

sol_marte_1

NASA a dezvaluit ca Phoenix a descoperit un strat mai stralucitor la 5 centimetri sub suprafata solului martian, care ar putea fie gheata sau sare. Stratul s-a depus pe fostul sol al Planetei Rosii, iar daca analizele dovedesc existenta ghetii, ar fi pentru prima oara cand apa ar fi gasita pe planeta Marte. Astfel, ar deveni posibila si existenta vietii, cel putin in teorie.

Phoenix, sonda numita dupa legendara pasare mitologica, isi foloseste bratul robotic de 2.5 metri pentru a sapa 2 santuri in solul marian. Sonda va sapa pana la 1 metru adancime in cadrul misiunii sale de 150 de zile. Deocamdata exista o problema cu obtinerea mostrelor de sol de pe Marte, de vreme ce acesta este prea lipicios pentru a fi extras de catre bratul robotic intr-o cantitate ce ar putea fi analizata de catre mini-laboratorul de pe Phoenix.

sol_marte_21
Cei de la NASA sunt foarte intrigati de componenta chimica a acestui sol si de mineralele si particulele care il fac atat de lipicios. Mostrele colectate pana acum sunt incalzite intr-un soi de cuptor, inainte de efectuarea unor teste care le va determina compozitia chimica. Intre timp, microscopul sondei a analizat mostre de praf, care contineau particule specifice eruptiilor vulcanice, dar si sticla vulcanica veche de milioane de ani.

Va reamintim ca misiunea de 420 de milioane de dolari are ca scop explorarea cele mai nordice regiuni de pe Marte vizitata vreodata, la o latitudine echivalenta cu cea a Islandei pe Pamant, intr-o tentativa de a descoperi urme ale existentei apei si ghetii pe Planeta Rosie.
Sursa