Iniţial am fost tentat să scriu că în această săptămână a avut loc un moment istoric, în care Angela Merkel a dat mâna cu un robot. Apoi la o căutare rapidă pe Google după “robot” şi “Merkel” am aflat că de fapt cancelarul Germaniei e pasionat de roboţi şi cum prinde o ocazie strânge o mânuţă metalică sau mângâie un căpşor de roboţel. Acum a făcut acest lucru în prezenţa preşedintelui Mexicului, Pena Nieto.

Publicitate

Această reuniune a avut loc la încheierea evenimentului Hannover Messe şi CeMat. Un total de 210.000 de vizitatori s-au perindat pe la standuri, având ocazia să descopere mai multe despre inteligenţa artificială, platforme industriale IT, eMobility şi utilizarea de roboţi şi sisteme autonome pentru producţie şi logistică.

Dorinţa organizatorilor este să treacă la Industria 4.0, prin colaborarea om-maşină şi integrarea AI-ului în operaţiunile de producţie. Digitalizarea şi conectivitatea sunt importante şi aici ne gândim la 5G şi Internet of Things. Peste 160 de firme mexicane au fost la eveniment, de aici şi prezenţa preşedintelui mexican. S-a discutat despre tratate comerciale între Mexic şi Germania şi libera circulaţie a mărfurilor şi tehnologiilor.

Ingineria şi industria nemţească sunt etalon pe glob şi nu ne miră să vedem că roboţii şi AI-ul sunt importante pentru dezvoltarea proiectelor viitoare. E mai uşor de înţeles de ce a ales Elon Musk Germania pentru o viitoare Gigafactory… Cât despre Angela Merkel şi relaţia sa prietenoasă cu roboţii, probabil se pregăteşte pentru un viitor în care va avea membri din cabinetul său robotizaţi, dacă îmi permiteţi să exagerez puţin.

Cert e că momentul de mai jos e legendar pentru că nu e o strângere de mână între cancelar şi robot, ci un “fist bump”.