Vladimir Putin obligă producătorii de telefoane, televizoare şi PC-uri să instaleze aplicaţii ruseşti

0
1377

Dacă tot pregăteşte Rusia propriul său Internet, izolat de cel global (sau cel puţin aşa vrea Putin), acum aflăm şi măsuri legate de aplicaţiile instalate pe telefoane, PC-uri şi televizoare. Preşedintele rus, Vladimir Putin a semnat o lege care interzice vânzarea de smartphone-uri, computere şi smart TV-uri, dacă acestea nu au aplicaţii ruseşti preinstalate.

Publicitate
⚡ -3% din preț pe QuickMobile dacă folosești cuponul: QUICK202

Legea intră în vigoare pe 1 iulie 2020, iar înainte de asta vor fi create liste cu aplicaţii ruseşti recomandate, conform Reuters. Decizia a fost luată din dorinţa de a face producătorii de aplicaţii din Rusia mai competitivi la nivel global. Oficial autorităţile o promovează şi ca o metodă pentru că utilizatorii mai puţin pricepuţi, cei în vârstă să instaleze aplicaţii într-un mod mai intuitiv. Sau chiar să aibă totul preinstalat, fără complicaţii.

Imediat au luat poziţie reprezentanţii marilor magazine de electronice, care au afirmat că nu au fost consultaţi cu privire la această problemă. Gândiţi-vă numai la ce înseamnă asta pentru iPhone-uri, care nu vin cu aplicaţii preinstalate de la terţe părţi. Sunt şi obişnuitele temeri legate de spionajul asupra utilizatorilor şi faptul că se creează un precedecent periculos pentru alte ţări.

Mâine-poimâine vrea şi Turcia aplicaţii preinstalate, apoi Belarus, vreo ţară din America de Sud şi tot aşa. Rămâne de văzut şi cum arată lista respectivă şi cât de utile sau dăunătoare se vor dovedi aplicaţiile. Apple sigur nu va accepta aşa ceva, fiind chiar gata să rişte să nu îşi mai vândă telefoanele în Rusia. Apple nu acceptă nici măcar aplicaţiile operatorilor pe telefoanele sale, din ce ştiu, darmite pe cele impuse de Putin…

Sursa foto