Viralul zilei: o femeie operată pe creier cântă la vioară în operaţie (Video)

0
3746

Una dintre cele mai complicate operaţii pe care le poate suferi corpul uman este cea pe creier. Am auzit cu toţii legenda urbană că „nu doare pentru că nu ai senzori ai durerii acolo şi nervi” şi că uneori nu necesită anestezie completă. Mitul e parţial confirmat de viralul de mai jos, în care o femeie cântă la vioară în vreme ce este operată pe creier.

Publicitate
⚡ -3% din preț pe QuickMobile dacă folosești cuponul: QUICK202

În Londra o pacientă numită Dagma Turner a fost ţinută trează în timpul operaţiei şi a fost pusă să cânte la vioară. Turner este violonistă şi doctorii au dorit să îşi dea seama ce zone sensibile ale creierului afectează atunci când încercau să îi scoată o tumoare. Aceasta a fost diagnosticată în 2013, dar a devenit agresivă abia recent. Iniţial Turner a fost anesteziată, dar ulterior a fost trezită în mijlocul operaţiei pentru a cânta la vioară.

Conform chirurgului Keyoumars Ashkan de la King’s College Hospital motivul este că doctorii doreau să îşi dea seama în timp real dacă atingeau partea creierului care se ocupă cu mişcări şi coordonare. Artista a insistat pe lângă doctori că meşteşugul său să nu fie afectat de operaţie. Ea cântă la vioară de la 10 ani (are 53 ani). Nu e prima oară când se întâmplă aşa ceva, pentru că un profesor de muzică a fost pus să cânte la saxofon tot pe parcursul unei operaţii pe creier.

În acest caz femeia a cântat la vioară opere de Gustav Mahler, George Gershwin, dar şi piese ale lui Julio Iglesias. În general procedurile de gen se numesc „craniotomii cu pacientul conştient” şi sunt realizate atunci când tumorile sau crizele epilpetice se află lângă zone vitale ale creierului. Pacientului i se pun întrebări, e pus să facă mişcări, să identifice imagini, să miroasă substanţe pentru ca doctorii să îşi dea seama ce zone sunt afectate şi ce zone sunt tefere. Cu adevărat fascinant!