Un satelit rus si unul american s-au ciocnit, Statia Spatiala Internationala in pericol?

0
660

Un satelit militar rusesc si unul comercial american s-au ciocnit in spatiu, rezultand resturi in urma coliziunii, care plutesc in spatiu si ar putea ameninta integritatea Statiei Spatiale Internationale. Oficialii rusi si cei americani au confirmat ca satelitii s-au ciocnit marti la pranz, la 800 km deasupra Siberiei.

Publicitate
⚡ -3% din preț pe QuickMobile dacă folosești cuponul: QUICK202

Iata si un reportaj pe aceasta tema, detaliind problema resturilor rezultate:

Expertii rusi au declarat ca resturile ar putea pluti catre sateliti sovietici mai vechi dotati cu reactoare nucleare, eventual ciocnindu-se cu acestia. Exista si posibiltiatea ca ramasitele satelitilor sa ajunga pe Pamant sau sa pluteasca inspre Statia Spatiala Internationala, caz in care se vor efectua manevre evazive.

Din fericire, resturile au dimensiuni prea mici pentru a ajunge pe Pamant, dupa procesul de ardere in atmosfera, dar acest incident readuce in discutie monitorizarea corpurilor care graviteaza in jurul Pamantului. SUA monitorizeaza 18.000 de obiecte in spatiu, printre care si 800 de sateliti, operati de peste 40 de tari si numeroase tipuri de alte corpuri spatiale.

Armata SUA a afirmat ca incidentul de marti a produs 3000 de componente, mai mult de jumatate intrand deja in atmosfera Terrei si arzand.

Sursa