Un hacker i-a hackuit pe cei care îi atacaseră computerul cu ransomware

1
6791

Cât ghinion să ai să îl hăckuieşti cu ransomware fix pe un hacker care ştie ce face? Fix asta s-a întâmplat cu câteva zile în urmă, când un programator numit Tobias Fromel s-a trezit cu PC-ul blocat şi cerinţa de a plăti 700 de dolari în Bitcoin.

Publicitate
⚡ -3% din preț pe QuickMobile dacă folosești cuponul: QUICK202

El a fost victima hack-ului Muhstick Ransomware. Practic pierzi accesul la PC şi îţi sunt luate fişierele cele mai importante. De asemenea eşti ameninţat că ai 24 de ore să dai banii sau pierzi tot. De această dată grupul de hackeri a ales o ţintă greşită, pentru că programatorul chiar ştia ce face. Tobias a plătit recompensa în bani pentru a recâştiga accesul la PC şi apoi a început răzbunarea.

Fromel avea experienţa cu hacking-ul şi a spart serverul de comandă şi control al atacatorilor. De acolo a furat 3000 de chei de decriptare pe care le-a oferit pe Pastebin. Asta înseamnă că vreo 3000 de victime ale atacului Muhstik îşi pot debloca PC-ul şi să nu mai plătească acei bani. Atacul Muhstik este o adevărată plagă pentru cei care au NAS-uri QNAP încă de la finalul lunii septembrie.

Atacatorii au avut succes folosind metoda bruce force şi spărgând parole slabe, criptand fişiere personale şi cerând recompense de sute de dolari. Fromel pune la dispoziţie şi un soft special de decriptare pentru a se răzbuna pe hackeri. White hat hacker-ul a început să accepte şi donaţii pentru a îi susţine munca. Atacurile ransomware sunt tot mai dese în ultima vreme şi au afectat 3 spitale din Alabama recent, în acel caz cu atacul Ryuk.

Aş vrea să subliniez şi că acţiunile lui Fromel nu sunt legale şi ce a făcut el tot hack rămâne. Şansele sunt mici să păţească ceva, el ajutând totuşi mii de victime. Mare atenţie dacă aveţi NAS-uri QNAP!