UE obligă producătorii de maşini electrice ca vehiculele să facă zgomot; Iată de ce!

0
1778
Tesla

Uniunea Europeană a pus Google la respect în ultimii ani, cu o sumedenie de sancţiuni, iar acum vrea să pună la respect şi producătorii de automobile electrice. Începând cu data de 1 iulie, vehiculele electrice cu 4 sau mai multe roţi vor fi obligate să emită un sunet special la viteze de 20 km/h sau mai mai mici.

Publicitate
⚡ -3% din preț pe QuickMobile dacă folosești cuponul: QUICK202

Sunetul va trebui să fie de cel puţin 56 de decibeli, iar ideea este ca pietonii să audă maşina venind. Toată lumea ştie că maşinile electrice sunt extrem de silenţioase, iar persoanele cu probleme de vedere nu au cum să îşi dea seama că vine spre ei un vehicul de gen. E totul pentru siguranţa pietonilor cu probleme de vedere, în mod evident, dar şi pentru cei care sunt mereu cu ochii în telefon.

Legislaţia UE va obliga deci producătorii de maşini să implementeze artificial acele sunete, fie prin difuzoare speciale sau vreun alt sistem. Ideea este de a crea un sistem de alertă acustică pentru vehicule, care va creşte sau scădea volumul în funcţie de accelerarea şi decelerarea maşinii. 56 decibeli nu e nivel foarte ridicat şi e similar cu zgomotul pe care îl face un frigider să zicem.

E destul totuşi să îţi dai seama că vine spre tine o măgăoaie de sute bune de kilograme. Ce e inedit e că lesiglatia nu menţionează ce fel de sunet trebuie să fie. Îmi şi imaginez că Tesla/ Elon Musk îşi va face de cap cu sunete de găini, cocoşi, maimuţe, poate chiar melodii sau sunete din jocuri video. Marii producători au anticipat deja acest neajuns şi au lucrat de ani buni la o modalitate de detecţie.

Noul Nissan Leaf a primit un sunet futurist, inspirat de filmele SF. Aveţi mai sus un videclip explicativ pentru asta.