Textron prezintă drona Nightwarden la Paris Air Show, cu motor radial cu elice şi răcit cu apă

0
2364

Textron se numără printre companiile care au participat la Paris Air Show în ultima săptămână, un eveniment la care marile firme din aeronautică îşi aduc cele mai noi nave. Am văzut şi drone şi elicoptere, precum Racer de la Airbus, iar Textron a prezentat Nightwarden, o dronă de mari dimensiuni cu generaţie nouă de propulsor.

Publicitate
⚡ -3% din preț pe QuickMobile dacă folosești cuponul: QUICK202

Aceasta este varianta de producţie a modelului de test Shadow M2, din 2012. Nightwarden e capabilă să realizeze multiple misiuni şi are o performanţă similară cu cea a altor vehicule aeriene mai mari, fără echipaj. Designul include aripi discrete, iar aceasta dronă are un sistem de propulsie de generaţie nouă. Are totuşi multe în comun cu Shadow 2.

La bază se află un motor radial, cu nivel redus de zgomot şi răcit cu apă. Vehiculul este capabil de o viteză de 90 de noduri, adică 166 km/h şi are o autonomie de 15 ore. Poate acoperi astfel 1.100 de km şi transportă încărcături de 59 de kg. Textron a afirmat şi că această drona vine cu un pachet opţional SATCOM şi o arhitectură deschisă. Poate include încărcături care declanşează un atac electronic asupra unei ţinte, echipamente de spionaj şi recunoaştere, ba chiar şi muniţie de război.

Nightwarden a bifat deja 400 de ore de zbor în Europa, Orientul Mijlociu şi Asia, demonstrându-şi capacităţile. Poate opera independent, ateriza fără pistă şi are o paraşută aeriană pentru urgenţe. Între timp drona Shadow, folosită de SUA, Italia, Suedia şi Australia a atins recent 1 milion de ore de zbor, o premieră pentru această clasă de navă.