Tesla valorează acum mai mult decât Ford şi General Motors la un loc

0
1083

Cine ar fi crezut că o companie auto fondată în 2003 va ajunge să valoreze mai mult decât Ford şi General Motors la un loc? E vorba evident despre Tesla Inc, care a ajuns la o cotaţie record pentru acţiunile sale. Avem detalii mai jos.

Publicitate
⚡ -3% din preț pe QuickMobile dacă folosești cuponul: QUICK202

La mai puţin de o lună după ce acţiunile Tesla au sărit de 400 de dolari, acum au trecut şi de 500 de dolari. Ieri erau la cota de 516 USD, iar compania ajungea să valoreze 93 de miliarde de dolari. Motivul acestui salt este o predicţie şi analiză facută de către un expert de pe Wall Street, Colin Rusch. El a scris că preţul estimat pentru acţiunile Tesla în perioada următoare este de 385 USD până la 612 USD.

Nu e doar meritul omului de pe Wall Street totuşi. Între deschideri de fabrici noi, prezentarea viralului Cybertruck şi fluidizarea liniei de producţie, Tesla începe să arate a companie matură. Spre exemplu aflaţi că a livrat 112.000 maşini în trimestrul 4 din 2019 şi 367.500 pe întreg anul 2019. Tesla a deschis şi o fabrică nouă în China şi pregăteşte una şi în Germania. Revenind la comparaţia din titlu, acolo unde Tesla valorează acum 93 de miliarde de dolari, vine General Motors cu valoare de 50 de miliarde şi Ford cu 37 de miliarde.

Mai şocant e că GM a vândut de vreo 20 de ori mai multe maşini decât Tesla în 2019, iar Ford de 6 ori mai multe. De ce valorează Tesla asta mult? Un răspuns ar fi: potenţialul de creştere. GM şi Ford nu mai au unde să crească, pe o piaţă saturată, în vreme ce Tesla va merge din salt în salt, pe măsură ce creşte cererea de maşini electrice. Scad şi costurile bateriilor şi respectiv ale automobilelor electrice.

Şi designul este un aspect de remarcat, dar şi factorul cool, după model Apple. În plus, ca şi Apple Tesla activează în zona maşinilor destul de scumpe şi face profit serios, neavând şi modele entry level cu care să îşi bată capul. Viitorul sună bine pentru o companie care are sub 10 modele de maşini în portofoliu şi care a fost de atâtea ori în prag de colaps.