După multe deliberări şi vizite ale lui Elon Musk prin Europa, Tesla ar urma să anunţe în ce zonă a Bătrânului Continent îşi va amplasa o viitoare fabrică de baterii. Gigantul american a confirmat recent că va înfiinţa o fabrică de maşini electrice în China, iar europenii se vor ocupa de producţia de baterii.

Publicitate

Sursele afirmă că Tesla se află în discuţii cu autorităţile din Germania şi Olanda pentru a ridica o Gigafactory în Europa. O astfel de fabrică include liniile de producţie pentru bateriile maşinilor Tesla. Autorităţile germane cochetează cu această idee de ceva vreme şi Musk s-a întâlnit cu Merkel de câteva ori în ultimii ani. Tesla ar putea chiar să grupeze şi producţia de maşini cu cea de baterii, pentru a face ca operaţiunea să fie mai fluidă şi rapidă.

Discuţiile sunt în fazele preliminare, deci mai avem de aşteptat. Musk a mai declarat cu ceva vreme în urmă că Germania i se pare ideală pentru a amplasa o Gigafactory europeană. Trebuie spus şi că producătorul de Model E, Model X sau Model S are deja o divizie de inginerie în Pruem, Germania. Compania americană are deja o fabrică în Europa şi anume cea din Tilburg, din Olanda, dar este folosită doar pentru asamblarea finală a lui Model S şi Model X.

În ultimii ani au avut loc campanii de atragere a Tesla în câteva naţiuni europene, precum Portugalia, Franţa sau Spania. O confirmare ar fi trebuit să vină în 2017, dar nu s-a concretizat nimic. Tensiunea dintre UE şi SUA din cauza lui Trump şi a acordurilor economice puse în pericol ar putea dăuna proiectului. Şi nu, nici nu visam aşa ceva pentru piaţa din România.