Telescopul NASA de generaţie viitoare a fost amânat, după investiţii de 10 miliarde de dolari

0
1518

Unul dintre proiectele NASA care a suferit aproape la fel de multe amânări ca metroul din Drumul Taberei este telescopul James Webb. Acesta trebuia să debuteze în 2007, cu un buget de 500 de milioane de dolari şi iată-l amânat până în octombrie 2021, dar fără ca acea dată să fie bătută în cuie.

Publicitate
⚡ -3% din preț pe QuickMobile dacă folosești cuponul: QUICK202

Bugetul de jumătate de miliard de dolari a ajuns la 10 miliarde de USD din 2007 până acum şi lucrările tot sunt amânate. James Webb Space Telescope este acum amânat din cauza pandemiei Covid-19, pentru că muncitorii şi inginerii nu s-au putut prezenta la datorie. În plus, e nevoie de luni în plus pentru testare, pentru ca NASA să se asigure că secţiunea pliabilă funcţionează normal. Întreaga poveste e aşa complicată că merită un documentar Netflix.

Compania Northrop Grumman a făcut greşeli de construcţie şi s-a ajuns ca CEO-ul sau să depună mărturie în faţa Congresului. Au fost întârzieri, fonduri irosite şi solvenţi greşiţi folosiţi la construcţie. Webb este cel mai mare şi mai complex telescop spaţial construit de NASA vreodată. Include un număr fabulos de componente care trebuie să comunice şi să lucreze în tandem pentru ca misiunea să fie de succes. Atunci când va fi gata, acesta va fi cel mai performant telescop de pe Terra şi cel mai bun observator ştiinţific, avansând explorarea noastră spaţială cu decenii.

Telescopul include o oglindă uriaşă, care se poate extinde până la o lungime de 7 metri, adunând o cantitate uriaşă de lumină. Aş vrea să subliniez că acest telescop va merge în spaţiu pentru observaţiile sale, iar oglinda respectivă a adus şi probleme, neputând fi transportată de vreo rachetă actuală. De aceea a trebuit să se creeze o oglindă pliabilă ca un origami şi o serie de componente în acelaşi sistem pliabil.

Ca să vă faceţi o idee, oglinda este de 50 de ori mai mari decât cele folosite de cele mai bune unităţi telescop de pe Terra.