Stephen Hawking, cea mai luminată minte din fizică a încetat din viaţă la 76 de ani

0
607

Stephen Hawking, considerat de mulţi Albert Einstein-ul vremurilor noastre a încetat din viaţă astăzi la vârsta de 76 de ani. Cu o viaţă tumultoasă şi marcată de probleme foarte grave de sănătate, omul de ştiinţă a schimbat percepţia pe care o avem asupra universului pe vecie.

Publicitate

Fizicianul a definit cosmologia modernă şi a insistat de multe ori că umanitatea trebuie să exploreze spaţiul şi să caute noi lumi. Stephen Hawking a fost ţintuit în scaunul cu rotile timp de multe decenii, din cauza unei afecţiuni neuronale care îi limita în proporţie de peste 90% mişcările de orice fel.

Pe lângă creierul său fantastic, Hawking a dat dovadă mereu şi de un umor deosebit. A fost ambasadorul global al ştiinţelor fizice şi cosmice şi a avut grijă să explice pe înţelesul tuturor teoriile sale. Cartea sa “A Brief History of Time” a devenit un best seller în ciuda faptului că expune în termeni complecşi noţiuni de astro fizică. De ani buni Hawking comunică cu lumea printr-un mecanism electronic care îi sintetizează vocea.

Aceasta a fost cea care l-a consacrat în pop culture şi a fost atât de populară încât a ajuns în filme, muzică, seriale şi în media modernă. Stephen William Hawking se năştea la Oxford pe 8 ianuarie 1942. Se trăgea din părinţi cu background în domeniul cercetării biologice. Încă de când studia la universitatea din Cambridge a fost diagnosticat cu “boala neuronilor motorii” sau ALS. În 1964 doctorii i-au dat doar 2-3 ani de trăit, în vreme ce se pregătea de nunta cu iubita sa, Jane.

Boala a evoluat totuşi mai lent, iar cei doi au trăit relativ fericiţi, având şi 3 copii. Hawking a descoperit fenomenul radiaţiilor care îi poartă numele, adică acel moment când o gaură neagră pierde energie şi dispare în neant. Distins cu medalii şi ordine regale de Regina Angliei şi Barack Obama, omul de ştiinţă a trăit momente speciale, precum acela când a fost dus în imponderabilitate de către astronauţii NASA.

Dacă Stephen Hawking omul de ştiinţă este ştiut de mai toată lumea, vă invit să vedeţi şi filmul “The Theory of Everything” pentru a afla cine a fost Hawking omul. Odihneşte-te în pace Stephen!